eur:
393.73
usd:
365.07
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A csökkenés után újra nőtt az ipari termelés

A feldolgozóipari alágak többségében növekedést mértek.

Tavaly novemberben az ipari termelés volumene két hónap csökkenés után 2,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 2,1 százalékkal nőtt a termelés - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz viszonyítva 2,9 százalékkal emelkedett a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás az előző havi 0,5 százalékos emelkedés után, amelyet megelőzően négy hónapig csökkent a termelés.

A feldolgozóipari alágak többségében növekedést mért a statisztika, köztük az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában jelentős volt a bővülés az előző havi 10,0 százalék után. A legnagyobb súlyú járműgyártás azonban számottevően csökkent, immár ötödik hónapja az októberi 29,8 százalékos visszaesés után. A visszaesést elsősorban az okozta, hogy a globális félvezetőhiány miatt a gyárak kisebb kapacitással, illetve egyműszakos munkarendben dolgoztak. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában szintén ötödik hónapja, de kisebb mértékben esett vissza a kibocsátás, miután októberben 10,7 százalékkal lett kisebb a termelés az egy évvel korábbinál. Ez a két ágazat adja a feldolgozóipari termelés 34 százalékát.

A múlt év első tizenegy hónapjában 9,9 százalékkal nagyobb volt az ipar teljesítménye, mint az előző év azonos időszakában.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×