eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Hydrogen logistics concept. Truck with gas tank trailer on the road lined with solar power plants. 3d rendering
Nyitókép: Petmal / Getty

Kiemelt figyelmet kap ezentúl itthon a szenet kiváltó, jolly joker anyag

Megalakult a Magyar Hidrogénszövetség. A szervezet célja, hogy koordinálja és segítse a földgáz alternatívájaként számon tartott hidrogén termelését, felhasználását és a területen zajló kutatás-fejlesztést Magyarországon.

Összetett feladatról van szó, mert a hidrogén előállítása önmagában sem egyszerű, hiszen zöldhidrogénről van szó, vagyis megújuló árammal kell előállítani azt, amit szeretnénk használni. A hidrogéntárolás szintén bonyolult folyamat, hiszen a hidrogén a legkönnyebb anyag és mindenhol meg tud szökni – mondta érdeklődésünkre a frissen megalakult Magyar Hidrogénszövetség elnöke. Lepsényi István hozzátette, a szállítás történhet sokfajta módon, ezt is meg kell vizsgálni.

Az elnök beszélt arról is, hogy a hidrogén felhasználása az elkövetkezendő néhány évtizedben a jelenlegihez képest több mint tízszeresére növekszik.

  • Az összes hidrogén körülbelül egyharmada fűtési, melegítési célokat szolgál, részben lakossági, részben ipari célokra.
  • A második harmadát ipari folyamatoknál, például műtrágyagyártásban vagy acélgyártásban használják fel.
  • A harmadik harmadot a közlekedésben használhatják. Az elektromos hajtás nagyon gyorsan domináns lesz, az ehhez szükséges elektromos energiát a szervezet szerint hidrogéncellák fogják biztosítani.

A szervezet kiemelt feladatnak tekinti a kormány májusban elfogadott hidrogénstratégiájában foglalt elképzelések megvalósítását.

„Szakmai vitákkal, egyeztetésekkel bizonyos döntéseket elő tudunk készíteni. Meg tudjuk teremteni a szakmai konszenzust. Egy sor pilot projekt előkészítése történt már meg az elmúlt időszakban, és annak érdekében, hogy lökést adjunk a hidrogéntechnológiák elterjedésének, a szövetség egyik első feladata az lesz, hogy tegyen javaslatot a kormány felé, milyen ütemezéssel és hány töltőállomást kell Magyarországon telepíteni ahhoz, hogy elősegítse a hidrogéntechnológia további térhódítását” – fejtette ki az elnök.

Lepsényi István szerint a kutatás-fejlesztési hálózatban is egyre erőteljesebben kell a témával foglalkozni. A felsőoktatásban ki kell bővíteni a hidrogénnel kapcsolatos tevékenységet.

„Lényeges az, hogy információt tudunk adni egymásnak. Nemzetközi projekteket indít az Európai Unió, amelyekben Magyarország is részt vesz, és itt is lesz a szövetségnek tanácsadó, véleményező szerepe” – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×