INFORÁDIÓ
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia

hidrogén

hidrogénszövetség

lepsényi istván

Hydrogen logistics concept. Truck with gas tank trailer on the road lined with solar power plants. 3d rendering

Kiemelt figyelmet kap ezentúl itthon a szenet kiváltó, jolly joker anyag

Megalakult a Magyar Hidrogénszövetség. A szervezet célja, hogy koordinálja és segítse a földgáz alternatívájaként számon tartott hidrogén termelését, felhasználását és a területen zajló kutatás-fejlesztést Magyarországon.

Összetett feladatról van szó, mert a hidrogén előállítása önmagában sem egyszerű, hiszen zöldhidrogénről van szó, vagyis megújuló árammal kell előállítani azt, amit szeretnénk használni. A hidrogéntárolás szintén bonyolult folyamat, hiszen a hidrogén a legkönnyebb anyag és mindenhol meg tud szökni – mondta érdeklődésünkre a frissen megalakult Magyar Hidrogénszövetség elnöke. Lepsényi István hozzátette, a szállítás történhet sokfajta módon, ezt is meg kell vizsgálni.

Az elnök beszélt arról is, hogy a hidrogén felhasználása az elkövetkezendő néhány évtizedben a jelenlegihez képest több mint tízszeresére növekszik.

  • Az összes hidrogén körülbelül egyharmada fűtési, melegítési célokat szolgál, részben lakossági, részben ipari célokra.
  • A második harmadát ipari folyamatoknál, például műtrágyagyártásban vagy acélgyártásban használják fel.
  • A harmadik harmadot a közlekedésben használhatják. Az elektromos hajtás nagyon gyorsan domináns lesz, az ehhez szükséges elektromos energiát a szervezet szerint hidrogéncellák fogják biztosítani.

A szervezet kiemelt feladatnak tekinti a kormány májusban elfogadott hidrogénstratégiájában foglalt elképzelések megvalósítását.

„Szakmai vitákkal, egyeztetésekkel bizonyos döntéseket elő tudunk készíteni. Meg tudjuk teremteni a szakmai konszenzust. Egy sor pilot projekt előkészítése történt már meg az elmúlt időszakban, és annak érdekében, hogy lökést adjunk a hidrogéntechnológiák elterjedésének, a szövetség egyik első feladata az lesz, hogy tegyen javaslatot a kormány felé, milyen ütemezéssel és hány töltőállomást kell Magyarországon telepíteni ahhoz, hogy elősegítse a hidrogéntechnológia további térhódítását” – fejtette ki az elnök.

Lepsényi István szerint a kutatás-fejlesztési hálózatban is egyre erőteljesebben kell a témával foglalkozni. A felsőoktatásban ki kell bővíteni a hidrogénnel kapcsolatos tevékenységet.

„Lényeges az, hogy információt tudunk adni egymásnak. Nemzetközi projekteket indít az Európai Unió, amelyekben Magyarország is részt vesz, és itt is lesz a szövetségnek tanácsadó, véleményező szerepe” – tette hozzá.

Nyitókép: Petmal / Getty

Kapcsolódó hang

Hidrogénszövetség megalakulása
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018