eur:
394.5
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Sassnitz-Mukran, 2016. december 6.Egy munkás az Északi Áramlat (Nord Stream) földgázvezeték új, 1200 kilométer hosszú vezetékpárjának megépítéséhez szükséges elemek egyikében az északkelet-németországi Sassnitz-Mukran kikötőjében 2016. december 6-án. A földgázvezeték új vezetékpárjának megépítéséről 2015 júniusában írt alá szándéknyilatkozatot a szentpétervári gazdasági fórumon az E.On, a Shell, és az ÖMV olajvállaltok, valamint a Gazprom orosz állami gázipari monopólium képviselői. Az évi 55  milliárd köbméteres gázszállítási kapacitásra tervezett vezeték lefektetése a tervek szerint 2017-ben kezdődik meg. (MTI/EPA/Jens Büttner)
Nyitókép: MTI/EPA/Jens Büttner

Az oroszok nagyot kaszáltak az elszálló energiaárakon

A kőolaj és a földgáz magas ára miatt az orosz költségvetésbe idén a tavalyinál akár 50 milliárd dollárral több bevétel folyhat be - áll a Fitch jelentésében.

A nemzetközi hitelminősítő számításai szerint a kőolaj és a fölgáz eladása mintegy 9 ezermilliárd rubellel, csaknem 125 milliárd dollárral gyarapítja a költségvetést az idén, ami 50 milliárd dollárral felülmúlja a múlt évit. Az idei évre várt bevétel még a pandémia előtti utolsó év, azaz 2019. 120 milliárd dollárját is meghaladja.

A legújabb számtások szerint az északi-tengeri Brent olajfajta átlagára hordónként 70 dollár lesz a tavalyi 43 dollárral szemben, a Gazprom által exportált földgázé pedig 320 dollár ezer köbméterenként a 2020. évi 143 dollárral szemben.

A Fitch rámutatott arra, hogy az energiahordozók eladásából származó idei orosz bevételnövekedés 75-80 százaléka a kőolaj eladásából, 20-25 százaléka a gázeladásból származik majd. Annak ellenére hogy jelentősen emelkedett a gázár, az energiahordozók eladásából származó együttes bevételen belül a földgáz aránya 20 százalék körül marad, ami azt jelenti, hogy az orosz költségvetés továbbra is lényegesen nagyobb mértékben függ az olajártól, mint a földgáz árától.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×