eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: mnb.hu

Új forintérme jelenik meg a jövő héten

A magyar kutyákat bemutató MNB-sorozat az agárral folytatódik.

Október 4-én jelenik meg a Magyar Nemzeti Bank idei emlékérméinek legújabb darabja, amely a magyar agarat ábrázolja – írja a napi.hu.

A 2000 forint névértékű, 16 grammos színesfémből készült érmét Imrei Boglárka fémműves iparművész tervezte. Az agaras érme már a magyar kutyákat bemutató Magyar pásztor- és vadászkutya-fajták sorozat harmadik darabja. A kutyás érméket minden évben október 4-én, az állatok világnapján jelenteti meg a jegybank. Elsőként 2019-ben a vizslás, 2020-ban a komondoros érmét bocsátotta ki, most pedig jön az agaras érme.

A vizslás érmék a kibocsátás után négy nap alatt elfogytak, a komondoros érme esetében pedig az első nap után már csak azok tudtak vásárolni belőle, akik előjegyezték. Az agaras érméből most várhatóan 15 ezer darab készül, míg a vizslásból és a komondorosból 10 ezer darabot gyártottak.

Az emlékérmék törvényes fizetőeszköznek számítanak, így bárhol elfogadják, ám nem erre valók. Az emlékérmék ugyanis – az egyedi kivitelezés és korlátozott példányszám mellett – pont azzal őrzik meg különleges értékközvetítő szerepüket, hogy nem vesznek részt a napi pénzforgalomban.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×