eur:
393.13
usd:
367.31
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. október 26-án.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

MNB-alelnök: védvonalakat kell felépíteni

Hiba alulbecsülni az infláció tartós megemelkedésének kockázatát - hangsúlyozta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke az Aegon Alapkezelő szakmai rendezvényén.

Az alelnök előadásában emlékeztetett: ebben az évben általában az infláció megugrása tapasztalható a világban, ez részben ahhoz a nagyon gyors helyreállási folyamathoz kapcsolódik, amelyen a világgazdaság átmegy.

Különösen fontosnak nevezte, hogy Magyarországon sikerült a munkaerőpiacot megvédeni, a munkanélküliségi ráták alacsonyak maradtak, és az elmúlt időszakban csökkentek is.

A jegybank alelnöke úgy fogalmazott: ahol lendületesebb az újraindulás, ott az infláció is gyorsabban jelenik meg, az újraindulás "ára" az infláció megugrása. Hozzátette ugyanakkor, hogy a helyreállítási folyamatot is gátolhatja, ha az infláció túl magas szintre emelkedik.

Virág Barnabás szerint a magyar jegybank számára tanulság, hogy foglalkozni kell az infláció kockázatával, másrészt védvonalakat kell felépíteni arra az esetre, ha a nagy jegybankok szűkítik az eszközvásárlási programokat.

Az MNB alelnöke előadásában felidézte, hogy az infláció gyökerei már a koronavírus-járvány előtt jelen voltak a világgazdaságban.

Az inflációra adott jegybanki válaszokról szólva elmondta, egyre több jegybank kezdett reagálni, nem csak a feltörekvő országokban. Kitért arra, az eurozóna esetében speciális kihívás, hogy jelentős inflációs különbségek alakulnak ki az eurózóna tagállamai között. A régióval kapcsolatban jelezte, a térség kettészakadt a helyzetértékelést és a reakciókat tekintve, Magyarországon és Csehországban proaktív kamatemelési ciklus indult, míg Lengyelországban és Romániában kivárnak.

Virág Barnabás hangsúlyozta: indokolt volt a magyar jegybank által elkezdett proaktív magatartás.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 07:13
×
×
×
×