eur:
395.08
usd:
370.92
bux:
65117.48
2024. április 19. péntek Emma

Matolcsy György: a változó világ előmozdítja a társadalmi igazságosságot

Szerinte új gazdasági gondolkodásmód kezdödik.

Az MNB Facebook-oldalán megjelent rövid írásában egy, a világpolitika alakulásáról szóló cikkre reagált a jegybank elnöke. Matolcsy György Kaushik Basu Project Syndicate-en megjelent elemzését idézi, amelyben a szerző arról ír: a világgazdaság és a kapitalizmus válaszúthoz érkezett, ami új gazdasági térkép kialakítását teszi szükségessé.

Matolcsy szerint „ez mindig így van, amikor a geopolitika átformálja a világhatalmak nagyívű stratégiáit. Minden gazdasági, társadalmi és technológiai változás mellett éppen ez a fő forrása a gazdasági gondolkodás megváltozásának.”

Az amerikai-szovjet hidegháború idején a szovjet modell által támasztott kihívások jelentősen hozzájárultak a nyugati gazdaságok életszínvonalának javulásához a 60-as és 70-es években. A nyugati szövetségesek partnerei is könnyen ebbe a helyzetbe kerülhetnek, szembesülve a felemelkedő Kína által az infrastruktúra, a jövedelemelosztás, a munkahelyteremtés, az egészségügy, az oktatás és a kulturális javak fogyasztása területén támasztott kihívásokkal.

Úgy vélte, hogy a Kína felemelkedésének megállításáról való ábrándozás véget ér, és ez egy új gazdasági gondolkodásmód kezdetét jelenti. Új – nagyobb társadalmi igazságosságot és az egyenlőtlenségek csökkentését célzó – kormányzati politikák veszik kezdetüket. Az Egyesült Államokban már elkezdődött ez a folyamat.

Az aszimmetrikus geopolitika új világa hátráltatja ugyan a globalizációt és a növekedést, viszont előmozdítja a társadalmi igazságosságot és a gazdasági korrektséget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×