INFORÁDIÓ
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel

gyógyszer

patika

elemzés

Eladó egy gyógyszertárban, ahol műanyag fóliával védik az alkalmazottakat az ukrajnai Bucsában 2020. április 24-én. Viktor Ljasko egészségügyi-miniszterhelyettes, országos tisztifőorvos közölte, hogy Ukrajnában a tervek szerint hamarosan elkezdik tömegesen tesztelni a lakosságot, hogy azonosítsák azokat, akiknek a szervezetében már megjelentek az új típusú koronavírusra válaszul termelődő antitestek, azaz már átestek a fertőzésen.

Így alakult a gyógyszerfogyasztásunk a járvány csúcsán

Infostart

Megyénként nagy eltéréseket mutat a költésünk és e megvásárolt dobozszám.

A márciusi több mint 50 milliárdos forgalmat követően áprilisban csupán 45,1 milliárd forintot tett ki a támogatott vényköteles gyógyszerek eladása. A 11 százalékos visszaeséssel együtt is éves szinten, 2020 áprilisához képest 5,5 százalékos a növekedés. A gyenge áprilisi eredmények hátterében éppen az előző havi nagy számok állhatnak, a lakosság márciusban több hónapra előre kiválthatta a szükséges gyógyszereket. Áprilisban a pandémia is javában tombolt, ami szintén visszavetette a patikába járást. A gyógyszerforgalom hosszú-, illetve középtávú folyamatait figyelembe véve, 2021 áprilisában az átlagos növekedési trendnél gyengébben teljesítettek a gyógyszereladások – írja a Hiflylabs friss elemzése alapján a napi.hu.

Áprilisban 14,1 millió doboz vényköteles támogatott gyógyszer fogyott itthon, csaknem 13 százalékkal kevesebb, mint márciusban. A dobozok eladásának volumene pedig 1,1 százalékkal volt magasabb az előző évi számánál. A gyógyszerforgalom és a dobozeladások növekedéseiből jól látszik, hogy lassulás esetén a gyógyszerdobozok száma nagyobb mértékben esik vissza, mint a forgalmi érték. Az adatok alapján megállapítható, hogy a dobozeladások és a gyógyszerforgalom közötti növekedési olló egyre csak nyílik, amely folyamatot elsősorban a gyógyszerárak emelkedése vezérel – írja a Hiflylabs.

Áprilisban az előző hónaphoz képest minden megyében csökkent a támogatott vényköteles szerek eladása. A legkisebb mértékű, 6,6 százalékos visszaesést Nógrád megyében, míg a legnagyobb mértékű, 13,4 százalékos csökkenést Zala megyében mérték.

Budapesten magas az egy főre jutó gyógyszerforgalom (5 370 forint), viszont igen alacsony az egy főre eső dobozeladás mértéke havonta (1,42).

A legmagasabb egy főre jutó gyógyszerforgalmat és dobozeladást Baranya (5 560 forint; 1,89) és Csongrád (5 550 forint; 1,82) megyében mérték, ahol a relatíve alacsony népesség mellett működnek a nagy vidéki kórházaink. A két déli megyében a népesség méretéhez képest sok és drága gyógyszer fogy, amely többek között a nagy vidéki kórházak gyógyszerigényének tudható be.

A megyék között az egy főre jutó forgalom esetén a nógrádiak a sereghajtók a havi átlagos 3 740 forintos költésükkel. Azonban a nógrádi alacsony költés mellé viszonylag magas, 1,66 havi dobozfogyasztás társul. Vagyis a nógrádiak az átlagnál több dobozzal, de a megyék között a legalacsonyabb áron vásárolnak.

Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018