eur:
389.58
usd:
363.24
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Az elszegényedés is a koronavírus "szövődménye"

A pandémiából fakadó szegénységnek is legalább akkora figyelmet kellene szentelni világszerte, mint a halálozásoknak – sugallja a London School of Economics and Political Science, az Oxfordi Egyetem és a Világbank új kutatása.

Az új koronavírusnak a jólétre gyakorolt hatását az emberi életévek mértékegységként történő használatával vizsgálták a kutatók a megnövekedett halálozás és a nagyobb szegénység számszerűsítésére. Becsléseik szerint csak tavaly decemberig közel 20 millió életév veszett el a járvány miatt. Ugyanebben az időszakban és a legóvatosabb meghatározás szerint is több mint 120 millió további évet töltöttek szegénységben a világ lakosai kifejezetten a világjárvány miatt.

A gazdagabb országok esetében a halálozási teher magasabb a nagyobb idős népesség és a magasabb várható élettartam miatt, a legtöbb szegény és közepes jövedelmű országban azonban a nagyobb gazdasági nélkülözés volt a jólét csökkenésének forrása – írja a Phys.org.

Szegényedett a világ

Adataik szerint 2020 decemberéig 1,64 millió ember halt meg a világjárvány következtében, míg az egy főre jutó globális GDP 5,3 százalékkal csökkent. A 182 országból, amelyről rendelkezésre állnak adatok, 172 országban zsugorodott a gazdaság.

"Ez a globális gazdasági sokk az 1997-es ázsiai pénzügyi válság óta először fordította meg a szegénység csökkenésének globális trendjét,

a mérések nyolcvanas évekbeli kezdete óta csak másodszor nőtt a világszegénység. A szélsőséges nélkülözés növekedése szenvedéssel és gyötrelemmel jár: munkahelyek és otthonok vesznek el, az emberek pedig azért küzdenek, hogy gyermekeiket és saját magukat táplálják. Sokan tették fel a pandémia idején a kérdést, hogy a koronavírusba vagy az éhségbe fognak-e belehalni" – írják a kutatás szerzői.

Univerzális trend

Az extrém szegénység felső szintjét jelentő napi 1,9 dolláros értéket figyelembe véve azt találátk, hogy a világ legszegényebb országaiban a szegénységi teher százszor és ezerszer nagyobb volt, mint a leggazdagabbakban. A elszegényedés tendenciája ugyanakkor a gazdag országokban is megjelent.

A kutatók szerint a pandémia okozta elszegényedést nem lehet másodlagos fontosságú szempontként értékelni: még ha konzervatív módszerekkel is hasonlították össze azt, hogy szegénységben töltött években és elvesztett életévekben melyik ország mit tapasztalt a koronavírus miatt, akkor is úgy találták, hogy 70 országban a szegénység miatt esett jobban a jóllét, nem a halálozás következtében. Kevésbé konzervatív becslése estén már 108 országról beszélhetnek, mely mintájuk kétharmadát takarja.

Tovább romlik majd a helyzet

A kutatás a 2021-re várható eredményekről azt írja, hogy

a szegényebb országok várhatóan még rosszabbul fognak teljesíteni a vakcinákhoz való egyenlőtlen hozzáférés miatt.

Az elemzés szerint a világjárvány szegénységgel kapcsolatos következményeinek ugyanolyan fontos szerepet kellene kapniuk a globális politikai vitában, mint a halálozásnak.

"A legtöbb szegény és közepes jövedelmű ország esetében a nagyobb gazdasági nélkülözés a jólét csökkenésének fontosabb forrása volt, mint az idő előtti halálozás. A nyomor nagy jóléti költségeinek figyelmen kívül hagyása téves következtetésekhez vezetne a világjárvány terheinek országok közötti megoszlásával kapcsolatban, eltúlozva a gazdagabb, idősebb országokat ért szenvedés arányát a szegényebb országok kárára" – írják.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×