eur:
392.3
usd:
365.57
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Távvezetéket feszítenek ki a Duna felett Magyarország és Szlovákia között, Gönyű közelében 2021. március 2-án. Az MVM Xpert Zrt. megkezdte ezen a napon Gönyűnél a Magyarország és Szlovákia között épülő távvezeték fázisvezető sodronyainak áthúzását a Duna felett, ahol a folyam közel hétszáz méter széles.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

A magyar GDP 2 százalékát adja az MVM Csoport

A vállaltcsoport nettó árbevétele tavaly 1835 milliárd forintot tett ki, ami 25 milliárddal magasabb a 2019-es eredménynél, 2016-hoz viszonyítva pedig 91 százalékos növekedést mutat – közölte Sum János, az MVM Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese.

Kiemelte: a csoport EBITDA (kamat-, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) mutatója 164 milliárd forintra nőtt 2020-ban az egy évvel korábbi 131 milliárd forinthoz képest.

A vállalat munkavállalóinak száma tavaly több mint 4000 fővel bővült és meghaladta a 16 500 főt – ismertette a vezérigazgató-helyettes.

Sum János felhívta a figyelmet arra, hogy a kulcsmutatók alakulása mögött a társaságcsoport dinamikus növekedése húzódik meg. Az elmúlt években jelentős tranzakciókra került sor az MVM életében – tette hozzá, példaként felhozva az NKM csoport 2018-as integrációját, továbbá a folytatólagosan a 2020-as évben átvett és integrált cseh energiakereskedő vállalatcsoportot.

A gazdasági vezérigazgató-helyettes előadásában arra is kitért, hogy a vállalat működésének teljes újragondolása megtörtént 2020-ban a tőkepiaci érettség elérése érdekében, a hitelminősítések megszerzése pedig folyamatban van.

Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy

a csoport 750 milliárd forinttal, a teljes GDP mintegy 2 százalékával járul hozzá a nemzetgazdasághoz adójellegű befizetések, bérek és beruházások formájában.

Az elnök-vezérigazgató az új stratégiájukat ismertetve megjegyezte: a csoport négy éven belül az EBITDA 25 százalékát külföldön kívánja elérni, szemben a jelenlegi 17 százalékkal. A regionális terjeszkedésében elsősorban a négy visegrádi ország és a Nyugat-Balkán felé orientálódnak.

A csoport célja továbbá, hogy 2025-re 800 megawatt megújuló energiakapacitással rendelkezzen - ismertette Kóbor György utalva arra, hogy a következő négy évben 600 megawattnyi teljesítmény kiépítésére lesz szükség.

Az elnök-vezérigazgató tájékoztatása szerint

2025 végéig a Mátrai Erőmű portfóliójából kivezetik a szén alapú termelést,

ezzel is növelve a karbonsemleges előállítás részarányát. Olyan erőműveket építenek be a rendszerbe – gáz alapú, naperőmű, tiszta szén technológia és hulladékhasznosító –, amelyek szén-dioxid-kibocsátása lényegesen kisebb, mintegy ötöde lesz a korábbi értékeknek.

Az új stratégia egyik fontos eleme továbbá, hogy a vállalatcsoport növelni kívánja az elektronikus számlát használó fogyasztók arányát és új üzleti lehetőségek, például okosmegoldások, call center szolgáltatások, EKR által generált új üzleti lehetőségek felé kíván nyitni – húzta alá az elnök-vezérigazgató.

Kóbor György elmondta, hogy előreláthatólag decemberre végrehajtják a tőzsdeképességhez szükséges feltételek teljesítését, a döntés joga azonban a tulajdonosé a tőzsdei bevezetéssel kapcsolatban.

A nyugat-balkáni és visegrádi országok mindegyikében folyamatban van valamilyen stádiumban akvizíciós tárgyalás, idén várhatóan két esetben bejelentés is születhet – mondta az elnök-vezérigazgató.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×