eur:
392.76
usd:
366.1
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Mellékhatások nélkül vészelte át a járványt a lakásépítési piac

A járványt megelőzően, 2019 végén még a kedvezményes áfa kérdése mozgatta a lakóingatlan-építés piacát. Azóta nagyot fordult a világ, de mindenhonnan azt hallani: az építőipar végigdübörögte a válságot is.

A járvány kitörése az életünket jelentősen meghatározta az elmúlt egy évben, viszont nem nagyon hatott ki a lakásépítésekre. A vírushelyzettől függetlenül az ötszázalékos kedvezményes áfa boomot indított el lakóingatlan-fejlesztésekben, és ennek köszönhetően várhatóan 2026 végéig, ameddig a kedvezmény él, a lakások épülni fognak nagy mennyiségben – mondta az InfoRádióban Kővári Mihály.

A Sberbank projektfinanszírozási vezetője azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy még mindig nem annyi lakás épül majd, mint amennyi kellene, de több, mint a korábbi időszakban.

"Körülbelül 40 ezer lakás felépítése lenne szükséges évente, ez lenne a lakásállomány megújulásához szükséges, ehhez képest az elmúlt időszakban, amikor a legjobban teljesített a piac, akkor körülbelül 20 ezer lakás épült Magyarországon" – mondta a szakértő. Úgy látja, vannak nagyon jól fejleszthető területek még Budapesten, illetve a vidék is nagyon erősen jön fölfelé, különösen a megyeszékhelyek, ahol nagy termelő és szolgáltató vállalatok telepedtek le. Emellett Magyarországon még mindig nagyon nagy a lakástulajdon aránya, a lakások 90 százaléka van magántulajdonban, és 10 százalék a bérleti piacot gazdagítja.

Kővári Mihály szerint 2026 után is folytatódhat a felfutás, mert tovább fog folytatódni valamilyen módon ez a program, vagy az ötszázalékos áfa maradt, vagy jön a korábban már emlegetett egy rozsdaövezeti fejlesztési program. Az viszont kardinális kérdés, hogy lesz ehhez megfelelő mennyiségű szakember, ezzel leginkább a kivitelező cégek küzdenek.

"Most, hogy újból kinyitottunk és ennyi minden épül, nagyon sok ember kell, és emiatt a munkaerő ára is emelkedni fog" – jósolta a Sberbank projektfinanszírozási vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×