eur:
393.31
usd:
367.39
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pexels.com

Már sejthető, mikor szállhatnak el az üzemanyagárak

Rövid távon mérsékli a magyarországi üzemanyagárakat a forint utóbbi napokban tapasztalt látványos erősödése, az év második felében azonban már nem mutatkozhat meg ez a hatás – mondta az InfoRádiónak a Portfolio elemzője.

A forint erősödésnek – mások mellett – a hazai üzemanyagokra is pozitív hatása lehet, alacsonyabb árakat eredményezve, amennyiben más fontos tényezők nem változnak – emelte ki az InfoRádióban Szemán Ákos. Ennek megfelelően szerdán két forinttal csökkent a benzin ára, amiről az Infostart is beszámolt.

A szakember elmondása alapján az üzemanyagárakat négy fontosabb tényező hajtja idehaza:

  • a kőolaj világpiaci árának alakulása,
  • a finomítói árrések, tehát a feldolgozás költsége,
  • a forint árfolyama, ahol most erősödés látható, illetve
  • a hazai adók, azok közül is a jövedéki adó mértéke.

A Portfolio elemzője hosszú távon elképzelhetőnek tartja a benzin és a gázolaj árának meredek emelkedését, hiszen például az áprilisi inflációs adatban is az egyik legjelentősebb tétel az üzemanyagárak emelkedése volt, igaz, a bázis is rendkívül alacsony volt.

Rövidebb távon azonban nem látható fölfelé ható nyomás az olajárakban, így aztán az üzemanyagárakban sem.

Miközben a hazai fizetőeszköz is erősödik, ami további pozitívum.

Szemán Ákos megjegyezte: tavaly november óta gyakorlatilag megduplázódott a kőolaj világpiaci ára, és jelenleg 70 dollár körül mozog. Sokan pedig arra számítanak, hogy amiatt, hogy növekszik a globális átoltottság, lesz egy nagyon erőteljes gazdasági felpörgés, aminek már láthatóak is a jelei, nyáron pedig a korlátozások feloldásával beindulhat a turizmus és a közlekedés, ami megemelheti az olaj iránti keresletet, növelve az üzemanyagok árait is. A Portfolio munkatársa szerint ez azonban inkább a második félévben várható, ugyanis „egyelőre nem látszanak a hatások”.

Ami pedig magyar szempontból jó hír, hogy a már említett magas infláció miatt az MNB jelezte, hogy akár júniusban kamatot emelhet, ami tovább erősítheti a hazai fizetőeszközt, ami pedig inkább lefelé nyomja a benzin- és gázolajárakat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

szakértők az Arénában
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×