eur:
392.84
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Automata tartalomgyártási projekten dolgozik a Portfolio

A mesterséges intelligenciát is felhasználják a gazdasági tartalmú cikkek előkészítésére.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett, „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” című pályázaton nyert a Portfoliót kiadó Net Média Zrt., az „Automatikus gazdasági tartalomgyártás mesterséges intelligencia és tartalom feldolgozó robotok segítségével” című projekt összköltsége 416 millió forint, melyből a vissza nem térítendő támogatás több mint 241 millió forint – közölte a kiadó.

A projekt célja, hogy az interneten (vezető médiában, közösségi médiában és egyéb magyar és angol nyelvű platformokon) keletkező gazdasági, üzleti tartalmakat mesterséges intelligencia (MI) használatával célzottan feltérképezze, az információkat feldolgozza, megszűrje az álhírektől, majd magyar nyelven olyan nyers tartalmat állítson elő, amely lehetővé teszi, hogy a nagy hozzáadott értékű munkát végző szakértő munkatársak rövidebb idő alatt tudják értékes magyar nyelvű gazdasági tartalommá alakítani.

A rendszer használata lehetővé teszi, hogy a vezető gazdasági elemzők és újságírók az idejük nagy részét ne az információk összegyűjtésével és magyarra fordításával töltsék, hanem már kész kiinduló anyagot kapjanak ahhoz, hogy magas színvonalú tartalmakat állítsanak elő. A rendszer használatával sokkal több és sokkal szélesebb spektrumú információ juthat el a magyar nyelvű olvasókhoz.

Az Európai Unió is felismerte az egységes és gépek által automatikusan feldolgozható formátumok jelentőségét, ezért Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) beszámolási célokra új Európai Egységes Elektronikus Formátumot (ESEF) vezet be. A projekt egyik célkitűzése, hogy a beszámolók megjelenésének pillanatában, gyakorlatilag azonnal, magyar nyelven magas színvonalú gazdasági elemzéseket állíthassanak elő a mesterséges intelligencia segítségével.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×