eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Paks2.hu

Változik a paksi bővítés finanszírozása

Magyarországnak elég lesz 2031-től fizetni az orosz hitel tőketörlesztését.

Magyarország számára kedvezően módosul a paksi bővítés finanszírozása - közölte Balogh László, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Tájékoztatása szerint sikeres tárgyalások eredményeként Magyarország számára kedvezően módosulhat a Paks II. beruházás finanszírozási szerződése, az új megállapodás szerint elegendő lesz 2031-ben megkezdeni a hitel tőketörlesztését. A tárca azzal számol, hogy így ennek költségét már az erőmű termelheti ki - mondta, hozzátéve: a módosítást a parlamentnek kell jóváhagynia.

2031-ig visszafizetési kötelezettség nincs, 2046-ig tart a hitel futamideje.

A módosítás a kamatszintet nem érinti, a hitel továbbra is bármikor előtörleszthető, a rendelkezésre tartási díj a korábbinál rugalmasabbá válik. A finanszírozás átütemezését elsősorban a korábbi uniós vizsgálatok elhúzódása tette szükségessé - mondta.

Balogh László hangsúlyozta, hogy a Paks II. projekt jelentősen hozzájárul Magyarország biztonságos, megfizethető árú és klímabarát villamosenergia-ellátásának fenntartásához. A paksi beruházás nélkül az ország klímasemlegességi célja nem érhető el 2050-ig - emelte ki, jelezve azt is: a bővítés lehetővé teszi a rezsicsökkentés megőrzését, a beruházással munkahelyek jönnek létre és erősödik a térség gazdasága is.

Kitért arra, hogy a beruházás előkészítéséhez bizonyos összeget Magyarország már lehívott, a tartozása mégsem áll fenn, a teljesített előtörlesztés miatt.

A hitelből ütemezetten mindig csak annyit kell lehívni, amennyit időarányosan a munkálatok igényelnek - mondta.

A finanszírozást tekintve a fejlesztés 80 százaléka Oroszország által biztosított államközi hitel.

A 12,5 milliárd eurós beruházásból 10 milliárd eurót kedvező kamatozású finanszírozás formájában vesz fel az állam. A módosítás szerint változatlan feltételekkel 2031-ig, a projekt megvalósításának végéig rendelkezésre áll az államközi hitel. A rendelkezésre tartási díj tekintetében a korábbinál rugalmasabb, Magyarország számára kedvezőbb az új konstrukció, mivel az éves hitelkeret felülvizsgálható évközben, tárgyév júliusáig - fejtette ki Balogh László, hozzátéve: a beruházást ezzel a konstrukcióval biztonságban be lehet fejezni, minden körülmények között a legkedvezőbb költségszinten.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×