INFORÁDIÓ
2021. április 17. szombat
Rudolf

varga mihály

imf

koronavírus

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az öt hazai céggel kötött kutatásfejlesztési támogatási megállapodás aláírása előtt a minisztériumban 2020. október 30-án.

Varga Mihály részt vett az IMF ülésén

Infostart / MTI

Egyetértettek abban, hogy várhatóan még 2021-ben talpraáll a világgazdaság.

Magyarország első alkalommal vett részt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) monetáris és pénzügyi bizottságának (IMFC) ülésén - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter, aki a tanácskozáson a közép- és kelet-európai országcsoportot képviselte.

Kiemelte: a megbeszélésen a világjárvány gazdasági kockázatairól és a globális pénzügyi egyensúlyról tárgyaltak.

A tanácskozáson egyetértettek abban, hogy világszinten is az oltás az elsődleges megoldás a válságból való kilábaláshoz - jelezte, hozzátéve, bár jelentősek a bizonytalanságok, az átoltottsággal várhatóan még 2021-ben talpraáll a világgazdaság.

Kifejtette, a kormányok helyesen cselekedtek, amikor aktív költségvetési ösztönzőkkel válaszoltak a válságra, ugyanakkor megjegyezte azt is, egyensúlyt kell tartani az államháztartási hiány és az államadósság fenntarthatóságában.

Varga Mihály megjegyezte, hogy

az IMF ajánlásai több ponton is egyeznek Magyarország eddigi törekvéseivel.

A valutaalap szerint - részletezte - növelni kell az oltóanyagok és védőeszközök előállítását, a gazdaság újraindításakor a beruházások támogatására és az állami beruházások növelésére van szükség, fokozni kell az erőfeszítéseket az adóelkerülés és adókijátszás korlátozására. Magyarország már elindította az egészségipari támogatási programot, továbbá a magyar állami beruházási ráta a legmagasabb Európában - írta. Azt is hozzátette, hogy míg 2013-ban a magyar adóelkerülési ráta 21 százalék volt, mára - számos nyugat-európai országot is megelőzve - már 6 százalékra javult.

A valutaalap szerint erősíteni kell a digitalizációt és a zöldgazdaságot érintő fejlesztéseket - ismertette a pénzügyminiszter utalva arra, hogy a gazdaságfejlesztési források jelentős részét ilyen beruházásokra fordítják.

Összehasonlításképpen Varga Mihály felidézte: a szervezet szerint a GDP-arányos államadósság világszerte elérte a 97 százalékos szintet, míg a költségvetési hiány a fejlett gazdaságokban átlagosan 12 százalék körül alakult; ezzel szemben Magyarországon az államadósság rátája 80 százalék, a hiány pedig 8 százalék volt.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018