eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Távvezetéket feszítenek ki a Duna felett Magyarország és Szlovákia között, Gönyű közelében 2021. március 2-án. Az MVM Xpert Zrt. megkezdte ezen a napon Gönyűnél a Magyarország és Szlovákia között épülő távvezeték fázisvezető sodronyainak áthúzását a Duna felett, ahol a folyam közel hétszáz méter széles.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Évtizedek óta nem látott munka zajlik a Dunánál

A Gönyűnél alkalmazott innovatív megoldásra Magyarországon még nem volt példa.

Az MVM Xpert Zrt. megkezdte Gönyűnél a Magyarország és Szlovákia között épülő távvezeték fázisvezető sodronyainak áthúzását a Duna felett, ahol a folyam közel hétszáz méter széles.

Hasonló, folyamkeresztező távvezeték építése utoljára az 1980-as években történt Magyarországon - mondta az MVM XPert Zrt. távvezetéki divízióigazgatója.

Magyarország és Szlovákia között jelenleg két új négyszáz kilovoltos távvezetéki összeköttetést is építtet közösen a Mavir Zrt. és a szlovák átviteli hálózati rendszerirányító, a SEPS a.s.

Gönyű, 2021. március 2.
Távvezetékeket feszítenek ki a Duna felett Magyarország és Szlovákia között, Gönyű közelében 2021. március 2-án. Az MVM Xpert Zrt. megkezdte ezen a napon Gönyűnél a Magyarország és Szlovákia között épülő távvezeték fázisvezető sodronyainak áthúzását a Duna felett, ahol a folyam közel hétszáz méter széles.
MTI/Krizsán Csaba
Távvezetékeket feszítenek ki a Duna felett Magyarország és Szlovákia között, Gönyű közelében 2021. március 2-án. Az MVM Xpert Zrt. megkezdte ezen a napon Gönyűnél a Magyarország és Szlovákia között épülő távvezeték fázisvezető sodronyainak áthúzását a Duna felett, ahol a folyam közel hétszáz méter széles. MTI/Krizsán Csaba

Kulcsár Attila hangsúlyozta, hogy a Gönyű - országhatár - Bős (Gabčíkovo) - Nagygyőröd (Veµký Ďur), valamint a Sajóivánka és Rimaszombat (Rimavská Sobota) között megvalósuló távvezetékekkel

javul Magyarország villamosenergia-rendszerének biztonsága, egyúttal megvalósul az észak-déli energiaáramlás is.

A Duna felett elkezdett fázisvezető sodronyok áthúzása azért is jelentős, mert az előköteleket nem hajókkal vezették át a két oldal között, hanem ipari drónnal - mondta Kulcsár Attila, hozzátéve, hogy erre az innovatív megoldásra Magyarországon még nem volt példa.

Erre a technikára már csak azért is szükség volt, mert így

a nemzetközi és sűrű hajóforgalmat semmilyen módon nem akadályozták, emellett biztonságosabb is

- fogalmazott.

Az eljárást részletezve azt mondta, hogy először három milliméter vastagságú speciális műanyagköteleket, úgynevezett elő-előköteleket húztak át a drónnal, amelyekkel 18 milliméter vastagságú kevlár kötelet húztak át. A kevlár kötéllel egy húsz milliméteres acélkötelet vezettek át és ez a húsz milliméteres acélkötél húzza ki a végleges fázisvezető sodronyokat, amelyek az áramot vezetik.

Az áram kétszer három fázison haladhat a távvezetéken.

A divízióigazgató kitért arra is, hogy tavaly februárban kezdődtek a kivitelezési munkák, amelynek részeként először a beton alaptestek és a cölöpök készültek el, a 110 méter magas és 150 tonna súlyú oszlopokat pedig nyáron állították fel.

A fázisvezetők kihúzása másfél hét múlva fejeződik be, ezt követően a hónap végéig olyan utómunkálatok lesznek, amelyekkel az üzembehelyezés feltételeit tudják biztosítani. A tervek szerint a távvezeték március végén már üzemelhet - mondta Kulcsár Attila.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×