eur:
395.73
usd:
367.09
bux:
65150.05
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Ládát pakolnak dolgozók a Szende Pince szüretén a palkonyai Irsai Olivér szőlőültetvényen 2020. augusztus 14-én.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Nagyon jó évjárat kerülhet a pincékbe

Bár még az elején vagyunk, az eddig leszüretelt szőlő mennyisége közepes, minősége azonban nagyon jó – mondta az InfoRádiónak a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökségi tagja.

Az idei szüret is – a szokásoknak és a természet rendjének megfelelően – a legkorábbi érésű csabagyöngyével kezdődött mintegy tíz nappal ezelőtt, pár napon belül pedig lezárulhat az 5-6 éve töretlen népszerűségnek örvendő Irsai Olivér szőlőfajtának a begyűjtése is – közölte az InfoRádióval Varga Péter.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökségi tagja elmondta, a szüreti időszak Magyarországon jellemzően október közepéig, végéig szokott tartani, de a borkülönlegességek, így egy egyedi tokaji, vagy más késői szüretű, esetleg egy jégbor esetében, ha az évjárat úgy adja ki, akár november–decemberig is elhúzódhat.

Kiemelte, miután még nagyon az elején tart a szüret, szinte valamennyi főbb fajta leszedésére ezután kerül majd sor. Így a móri borvidéken az ezerjó, a királyleányka, a rajnai rizling, a sauvignon és szürkebarát is, amelyek nagyobb területen találhatók meg. Országos szinten a furmint, az olaszrizling, a hárslevelű, a zöld veltelini, a kunsági régióban a bianca, a vörösboros vidékeken pedig a merlot, a cabernet sauvignon és cabernet franc mind-mind hátravan. Ráadásul

sok helyen a kék szőlők még csak az elmúlt egy hétben színeződtek el,

így azok még sok időt fognak a tőkén tölteni – magyarázta.

Varga Péter arra is kitért, a már említett két korai fajta – csabagyöngye, Irsai Olivér –, hasonlóan más gyümölcsökhöz, megsínylette a tavaszi fagyokat, a móri borvidéken mindenképpen, ezért a termésátlag közepesnek mondható ezen szőlőknél, semmi esetre sem erős, viszont

a minősége nagyon szép.

A többi fajtánál a tavaszi aszályos időszak, illetve az elmúlt hetek rengeteg csapadéka nem feltétlenül kedvezett, de a szakember meglátása szerint megfelelő növényvédelemmel és zöldmunkával, illetve "ha a Jóisten is velük van”, tehát az időjárás az ősz további felében kedvező lesz, akkor nagyon jó évjáratot tudnak majd a pincékbe szüretelni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×