eur:
392.82
usd:
367.81
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Szájmaszkok száradnak kötélen Fokvárosban 2020. április 18-án, a koronavírus-járvány idején. Dél-Afrikában április végéig vannak érvényben szigorú kijárási korlátozó intézkedések, amelyek értelmében tilos a kocogás, az alkohol vagy a cigaretta értékesítése és a kutyasétáltatás is.
Nyitókép: MTI/EPA/Nic Bothma

Új szabályok az adományok adózására

A járványhelyzetben nyújtott ingyenes segítséget az adóügyi szabályok is honorálják - nyomatékosította Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára.

A veszélyhelyzet alatt még több mentesség és még több kedvezmény jár a védekezést támogató adományozóknak - közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. A speciális, veszélyhelyzetre vonatkozó, extra-kedvezményeket az úgynevezett Stabilitási törvény biztosítja. Az adómentesség mellett a felajánló cégek például a fizetendő adójuk összegéből is levonhatják az áfát.

A konkrét példákat egy varrodával kezdte, amelyik a meglévő alapanyagkészletből maszkokat varr, és ingyenesen kórházaknak vagy bentlakásos intézményeknek adja. A varroda levonhatja a beszerzés áfáját, és a veszélyhelyzetre tekintettel még áfát sem kell fizetnie a maszkok értékesítése után.

Ugyanezek a kedvező szabályok alkalmazhatók, ha például egy vállalkozás kifejezetten azért szerez be laptopokat, hogy a digitális oktatásban résztvevő gyerekeknek ingyen odaadja. A diákok tanulását segítő vállalkozónak - a speciális, járványügyi, kedvező szabályok miatt - nem kell áfát felszámítania, és még a laptop beszerzésének az áfáját is levonhatja. A speciális, kedvezményes szabályok annak az étteremnek is adómegtakarítást hoznak, amelyik az egészségügyi ellátást végzőknek vagy a rászorulóknak biztosít meleg ételt. A veszélyhelyzetre tekintettel ugyanis az étterem levonhatja az ételek alapanyagául szolgáló élelmiszert terhelő áfát.

Izer Norbert kiemelte, hogy a koronavírus-járványra tekintettel járó speciális adómentességek és kedvezmények igénybevételének egyetlen feltétele van:

60 napon belül egy nagyon egyszerű bejelentést kell tenni az adóhivatalhoz,

amiben mindössze a juttatást, annak mennyiségét, értékét, valamint a kedvezményezett, vészhelyzetben levő szervezetet, csoportot, személyt, illetve személyeket (ha a juttatás körülményei lehetővé teszik, azonosíthatóan) kell feltüntetni.

A veszélyhelyzeti, speciális kedvezmények nemcsak az áfára vonatkoznak, hanem a társasági adóra és a személyi jövedelemadóra is. Így például az egészségügyi dolgozóknak juttatott védőfelszerelés, az ingyenes étkezés, a közösségi autóhasználat, a térítésmentes lakhatás biztosítása is adómentes jövedelem - modta Izer Norbert.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az adórendszer alapvetően is támogatja az adományozást. Ha például egy bolt a vevőnek az üzletbe lépéskor maszkot ad, akkor nem szükséges a Stabilitási törvény speciális szabályait alkalmazni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a veszélyhelyzetet követően sem kell majd a boltosnak áfát felszámítania a maszk után, és a beszerzést terhelő áfát is levonhatja a fizetendő adóból.

Izer Norbert elmondta, hogy március közepe óta rengeteg adomány, felajánlás érkezett, és érkezik még most is. A kedvező szabályok csak úgy érvényesülhetnek a gyakorlatban, ha arról a járványhelyzetben rendkívüli segítséget nyújtó adományozók is tudnak - fogalmazott az államtitkár.

A koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggő adományozás kedvező adózási szabályairól a Pénzügyminisztérium és az adóhivatal szakértői készítettek egy - számos gyakorlati példát tartalmazó - tájékoztatót, amely elérhető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján, ahol a bejelentés szabályszerű megtételének elősegítésére a NAV bejelentési mintát is közzétesz.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Irán szombaton támadást intézett Izrael területe ellen, amely új szintre emelte a két ország között dúló konfliktust. A rakétacsapás nem okozott jelentős károkat zsidó állam számára, viszont Jeruzsálemben már eldönthették, hogy nem hagyják megtorlás nélkül az eseményeket. Egy ilyen lépés viszont könnyen kiterjedt háborúvá fajulhat, amely egy csomó országot magával ránthat a Közel-Keleten. Elemzésünkben azt nézzük meg, hogy melyik fél pontosan ki(k)re számíthat egy elharapódzó háború esetén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×