INFORÁDIÓ 
2020. május 28. csütörtök
Csanád, Emil

koronavírus

spanyolország

munkanélküliség

Biztonságos távolságra sorakoznak egymástól a vásárlók egy barcelonai üzlet előtt 2020. március 27-én. Spanyolországban 57 786-ra emelkedett a fertőzöttek száma, a járványban eddig 4365-en vesztették életüket.

Újabb drámai adat érkezett Spanyolországból, de most nem a járványról

Infostart / MTI

Márciusban 9,3 százalékkal, több mint 302 ezerrel nőtt a regisztrált munkanélküliek száma az országban. Ez a valaha mért legrosszabb havi adat.

A spanyol munkaügyi minisztérium szerint mindez a koronavírus miatti járványügyi korlátozások bevezetésével függ össze. A munkaügyi központok nyilvántartása alapján március 12-ig 2857-tel emelkedett az álláskeresők száma februárhoz képest, számuk azután ugrott meg, hogy az országban elrendelték a szükségállapot bevezetését, bezárták az iskolákat és szigorú feltételekhez kötötték a lakhelyelhagyást.

A Spanyolországot komolyan sújtó gazdasági válság idején sem volt ilyen mértékű növekedés,

a legrosszabb hónap 2009 januárja volt, amikor 199 ezerrel nőtt a munkanélküliség egy hónap alatt. A nyilvántartott munkanélküliek száma az idei év harmadik hónapjában meghaladta a 3,5 milliót. Éves viszonylatban, tavaly márciushoz képest 9 százalékkal, 293 ezerrel lett több állástalan. A munkanélküliség növekedésében leginkább a szolgáltatási szektor érintett, 8,9 százalékkal, 206 ezerrel lettek többen állás nélkül márciusban.

A társadalombiztosítási nyilvántartásban szereplők száma mintegy 834 ezerrel csökkent úgy, hogy még március 11-ig az új befizetők száma csaknem 65 ezerrel emelkedett.

A spanyol kormány intézkedéscsomagot fogadott el a járvány gazdasági hatásainak mérséklésére, többen részesülhetnek munkanélküli ellátásban, mint amennyien egyébként jogosultak lennének. A kivételes helyzet miatt a munkanélküli ellátásokat a szokásosnál korábban utalják majd az érintetteknek. Mint mondta, a nyilvántartott munkanélküliek mintegy 65 százaléka, több mint 2,3 millió ember jogosult ellátásra az államtól.

Spanyolországban két hete szükségállapot van érvényben, hétfőtől pedig leálltak a nem létfontosságú ágazatok is, mint például az autóipar vagy az építőipar.

Az április 9-ig tartó korlátozás nem érinti a többi között az egészségügyet, a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart, az áruszállítást, az áram-, gáz-, vízellátást, a gyógyszeripart, a telekommunikációt és a médiát sem.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a dél-európai országban egy nap alatt 8102 újabb koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki, ezzel az eddig regisztrált esetek száma 110 238. Az elmúlt 24 órában 950-en veszítették életüket, a fertőzés következtében eddig elhunytak száma 10 003.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Emilio Morenatti
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018