INFORÁDIÓ
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas

puskás aréna

üzemeltetés

nemzeti sportközpontok

mlsz

A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. (KKBK) által közzétett fotón a Puskás Aréna 2019. november 6-án. Az új létesítmény, amely a futballmérkőzések mellett többek között koncertek, világkongresszusok rendezésével a turizmust is növeli majd, a korábbi Népstadion helyén épült fel két és fél év alatt, részben hasznosítva annak elemeit. A Puskás Arénát a Magyarország-Uruguay barátságos mérkőzéssel avatják fel november 15-én.

Már az első évet enyhe plusszal zárhatja a Puskás Aréna

Infostart

Ha jól működik a menedzsment és az üzleti logika érvényesül, akkor az intézmény üzemeltetése az állam és az adófizetők számára is nyereséges vállalkozás lesz - írja edlemzésében a Portfolio.

A gazdasági hírportál sorra veszi, mi áll a Nemzeti Sportközpontok üzemeltetésében lévő aréna mérlegének kiadási és bevételi oldalán.

Tavaly novemberben átadott, 68 ezer ember befogadására alkalmas Puskás Aréna az ország egyik legnagyobb beruházása volt és

a fenntartása sem olcsó, évente mintegy 2,3 milliárd forintba kerül.

Kérdés, ki lehet-e ezt az összeget termelni. Az elemzés az idei bevételi lehetőségekből indul ki. Ebben az évben körülbelül 10-15 nagyobb rendezvényt (meccs, koncert) terveznek a stadionban, az MLSZ-szel kötött megállapodás alapján évi 5 meccs biztosan itt fog helyet kapni, és a Nemzeti Sportközpontok tájékoztatása alapján mindezen felül 100-120 kisebb céges rendezvény, konferencia is be van tervezve az intézmény naptárába, amelyekből a fő bevételekre számítanak. Ehhez jön hozzá az összesen 80 páholy bérbeadásából származó bevétel, amiből 57-et már kiadtak hosszú távra, ezekben már több tucat kisebb eseményt rendeztek.

Az idén a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság esemény is segíti majd a bevételi oldalt.

Mindebből idén év végéig 2,3 milliárd forint bevételre számít az intézmény üzemeltetője. A kiadási oldalon áll ezzel szemben a működtetés mintegy 2 milliárdra becsült éves költsége és 250 millió forint személyi jellegű ráfordítás, gyakorlatilag az alkalmazottak bére.

Vagyis enyhe plusszal, 50 millió forintos pozitív egyenleggel zárhatják az évet.

A Portfolio elemzése szerint, miután a régióban kevés versenytársa akad a stadionnak, a következő években sűrűbb is lehet a naptár, a tervezett események és bevételek reálisak lehetnek, így, ha jól működik a menedzsment és az üzleti logika érvényesül, az állam és az adófizetők számára is nyereséges vállalkozás lehet a Puskás Aréna üzemeltetése.

Nyitókép: MTI/KKBK
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018