INFORÁDIÓ 
2020. július 11. szombat
Lili, Nóra

balaton

vitorlás

hajó

Vitorlás hajók sorakoznak a Balatonfüredi Yacht Club kikötőjében a meteorológia nyár első napján, 2018. június 1-jén.

Nyaralók helyett veszik a balatoni vitorlásokat

Infostart

Jó évet zártak az idén a vitorlásokat forgalmazó hazai cégek, és 2020-ra is hasonló eredményeket várnak, ám a bővülést nehezíti a kikötők helyhiánya.

A Bavaria Yachts a korábbiaknál valamivel kevesebb vitorláshajót adott el 2019-ben, de nagyobb méretűeket, részben a balatoni nyaralók drágulása miatt. Egyre több család vásárol ugyanis ingatlan helyett egy akkora vitorlást, amelyen eltöltheti a nyári hétvégéket – mondta a Világgazdaságnak Lange Péter, a társaság ügyvezetője. Szerinte azért is nő a vitorlázás népszerűsége, mert ehhez megfelelőek a Balaton adottságai.

Kifejtette, a turisztikai fejlesztések is segítették a vitorlázás népszerűbbé válását. Az erőteljes bővülés 2017-ben kezdődött, a cég forgalma tavaly és az idén is nagyjából 20 százalékkal nőtt. Sokan meglátták a piaci lehetőséget, már egyre több forgalmazó kínál vitorlást – emelte ki Lange Péter.

Itthon a tízméteres hajók a legnépszerűbbek,

ezeket a forgalmazóktól nagyjából nettó 100 ezer euróért lehet megvenni.

A további bővülést akadályozza a kikötők hiánya. Az ügyvezető szerint szabad, jó kikötőhelyet Budapesthez közel szinte lehetetlen találni, de már a fővárostól távolabbiakból is kevés van.

Hasonló gondokról számolt be Jordáki Gábor, az Antila Yachts Magyarország ügyvezetője. A cég tavaly óta forgalmaz lengyelországi vitorlásokat, de a szabad kikötők hiánya nehézséget okoz. A társaság jövőre sem vár csökkenést a magyar piacon. Jó évet zárt a Hanse Hungaria Kft. is, és 2020-ra még erősebbre számít.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018