eur:
394.72
usd:
363.87
bux:
65508.88
2024. március 19. kedd Bánk, József
New York, 2012. január 6.A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő New York-i  irodájáról készült kép 2011. december  8-án. A Fitch Ratings 2012. január 6-án megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Magyarországtól. A besorolás az eddigi BBB mínuszról BB pluszra változott. A múlt év végén a Moodys Investors Service és a Standard & Poors is ebbe az osztályzati sávba sorolta át Magyarországot. (MTI/EPA/Justin Lane)
Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

A magyar euróról is szólt elemzésében a Fitch

Jót tenne az euró bevezetése a közép- és kelet-európai uniós gazdaságok hitelképességi megítélésének - áll a Fitch Ratings tanulmányában.

Hétfői elemzésében a Fitch felidézte, hogy mindhárom balti köztársaság esetében már eurócsatlakozásuk előtt számos pozitív hitelminősítői lépést tett, egy vagy két fokozattal javítva államadós-besorolásaikat.

Észtország 2011-ben, Lettország 2014-ben, Litvánia 2014-ben csatlakozott ez euróövezethez, de az észt szuverén osztályzatokat a Fitch már 2010-ben két fokozattal, Lettország besorolásait 2012-ben, majd 2013-ban, Litvánia államadós-minősítéseit 2013-ban, majd 2014-ben is emelte - áll a hitelminősítő tanulmányában.

A Fitch Ratings elemzése szerint az euróövezeti csatlakozás egyik legnagyobb előnye az, hogy a valutaunió tagjaként a közép- és kelet-európai gazdaságok is részesei lehetnek az euró tartalékvaluta-státusának, és

ez megszüntetné az önmegvalósító valutaválságok kockázatát, erősítené a hazai pénzügyi eszközök külföldi keresletét, javítaná a költségvetési és a külső finanszírozás rugalmasságát.

Az euróövezeti csatlakozás legfontosabb előnyei közé tartozik emellett, hogy a közép- és kelet-európai gazdaságok részesei lennének a valutauniós jegybank (EKB) hiteles monetáris politikai keretrendszerének, és ez alátámasztaná a makrogazdasági stabilitást, csökkentené a kamatokat és likviditási eszközöket nyújtana a bankoknak - hangsúlyozza hétfői elemzésében a hitelminősítő.

A Fitch szerint az euróövzeti csatlakozás ugyancsak fontos előnye a tranzakciós költségek csökkenése, valamint a kereskedelem és a tőkeáramlás növekedése a többi euróövezeti gazdasággal, az egymáshoz hasonló gazdasági szerkezetek és a szinkronizált üzleti ciklusok pedig azt jelentik, hogy a tagországok kevésbé vannak kitéve aszimmetrikus sokkhatásoknak.

Az euróövezeti csatlakozás ára ugyanakkor a monetáris és az árfolyam-politikai rugalmasság elvesztése, a túlzott tőkebeáramlással járó makro- és pénzügyi kockázatok megjelenése - köztük a befektetési eszközök árfolyamának meredek emelkedése -, súlyos deflációs nyomás kialakulásának lehetősége például a korábbi jelentős folyómérleg-többletek leépülésének esetén, illetve a potenciálisan kötelező hozzájárulás más tagországok pénzügyi támogatását szolgáló kisegítő programokhoz - áll a Fitch elemzésében.

A hitelminősítő, amely a minap megerősítette a magyar államadós-besorolást, közölte azonban, hogy megítélése szerint a közép- és kelet-európai gazdaságok számára az euróövezeti csatlakozás előnyei nagyobbak, mint ezek a potenciális költségtényezők.

A Fitch Ratings úgy látja, hogy a térség országai közül Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban továbbra is "távoli kilátás" az euró bevezetése,

mivel csekély az erre irányuló politikai akarat, és egyes esetekben - főleg Csehországban - a belépés lakossági támogatottsága is alacsony.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kereskedés külföldi részvényekkel- díjmentes, interaktív online előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel- díjmentes, interaktív online előadás

Ahhoz, hogy belevágj a külföldi részvényekkel való kereskedésbe, először is érdemes tisztázni, hogy miért szeretnél ezen a területen tevékenykedni. Lehet, hogy egy adott iparág vagy cég nemzetközi növekedési lehetőségei érdekelnek, vagy egyszerűen csak diverzifikálni szeretnéd befektetéseidet a hazai piacokon túl. Bármelyik is legyen az indító motivációd, fontos lépések várnak rád az induláshoz, melyeket mind megvitatunk soron következő online előadásunkon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×