eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Különböző címletű magyar pénzérmék.  Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Új forintérmével találkozhatunk fizetéskor

A különleges fémpénz 2 millió példányban kerül forgalomba július 8-tól, a lakosság a mindennapi készpénzforgalomban találkozhat vele.

A Magyarországon megrendezésre kerülő FIE Vívó-világbajnokság alkalmából az 50 forintos forgalmi érme emlékváltozatát bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank - olvasható a jegybank oldalán.

Az új 50 forintos érmék névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 50 forintos érmecímletével, a tematikus oldalon azonban a megszokott kerecsensólyom helyett a párbajtőr összecsapás egyik klasszikus mozdulata, a tus pillanata elevenedik meg. Felső félköriratban a „VÍVÓ-VILÁGBAJNOKSÁG” szerepel, melyet a szöveg ívét követő, egy helyen kissé megszakadó vonal határol el a vívójelenettől.

Magyar Nemzeti Bank
Forrás: Magyar Nemzeti Bank

A jelenet alatt a pástot is szimbolizáló vízszintes vonalak húzódnak, köztük középre rendezve a pénzérmék kötelező alaki kelléke a „MAGYARORSZÁG” felirat, mint kibocsátó, illetve az alsó vonal alatt, szintén középre rendezve a „2019” verési évszám olvasható. Az érmeoldalt gyöngysor szegélyezi.

Az érme tematikus oldalát Kósa István tervezte. Az érme technikai paramétereiben megegyezik a készpénz-forgalomban használt 50 Ft-os érmékkel: réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 7,70 gramm, átmérője 27,4 mm, peremvastagsága 1,8 mm, széle sima.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×