INFORÁDIÓ 
2020. május 31. vasárnap
Angéla, Petronella

forint

emlékérme

pénzérme

fizetés

vívó-vb

Különböző címletű magyar pénzérmék.  Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!

Új forintérmével találkozhatunk fizetéskor

Infostart

A különleges fémpénz 2 millió példányban kerül forgalomba július 8-tól, a lakosság a mindennapi készpénzforgalomban találkozhat vele.

A Magyarországon megrendezésre kerülő FIE Vívó-világbajnokság alkalmából az 50 forintos forgalmi érme emlékváltozatát bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank - olvasható a jegybank oldalán.

Az új 50 forintos érmék névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 50 forintos érmecímletével, a tematikus oldalon azonban a megszokott kerecsensólyom helyett a párbajtőr összecsapás egyik klasszikus mozdulata, a tus pillanata elevenedik meg. Felső félköriratban a „VÍVÓ-VILÁGBAJNOKSÁG” szerepel, melyet a szöveg ívét követő, egy helyen kissé megszakadó vonal határol el a vívójelenettől.

Magyar Nemzeti Bank
Forrás: Magyar Nemzeti Bank

A jelenet alatt a pástot is szimbolizáló vízszintes vonalak húzódnak, köztük középre rendezve a pénzérmék kötelező alaki kelléke a „MAGYARORSZÁG” felirat, mint kibocsátó, illetve az alsó vonal alatt, szintén középre rendezve a „2019” verési évszám olvasható. Az érmeoldalt gyöngysor szegélyezi.

Az érme tematikus oldalát Kósa István tervezte. Az érme technikai paramétereiben megegyezik a készpénz-forgalomban használt 50 Ft-os érmékkel: réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 7,70 gramm, átmérője 27,4 mm, peremvastagsága 1,8 mm, széle sima.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018