INFORÁDIÓ
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas

szakszervezet

munkaadó

kormány

Reagált a kormány a szakszervezetek követeléseire

Infostart

A munkaadói és a szakszervezeti oldalnak kell egyezségre jutnia az ellenzékhez köthető szakszervezetek javaslatairól, ehhez a kormány már 2011-ben létrehozta azokat az érdekegyeztető fórumokat, amelyeken lehetőség nyílik a szociális párbeszédre – olvasható a képviseletek múlt héten átadott követeléseire érkezett kormányzati válaszlevélből, amelyet Varga Mihály pénzügyminiszter jegyzett.

A Varga Mihály pénzügyminiszter által jegyzett válaszlevélből az derül ki, a kormány álláspontja szerint az érdekegyeztetés, a szociális párbeszéd intézményi keretei között kell megvitatniuk a munkaadói és a szakszervezeti oldal képviselőinek a munka világával kapcsolatos kérdéseket azok érdemi rendezése érdekében. A levélből a Magyar Idők idéz.

Korábban Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (Maszsz) elnöke négy pontban foglalta össze Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett követeléseiket.

Ebben a munka törvénykönyvének túlórára vonatkozó új szabályainak visszavonását, a sztrájkjog felülvizsgálatát, a bérekkel és nyugdíjakkal kapcsolatos kérdéseket emelték ki. Kordás a január 5-i tüntetésen ultimátumot adott a kormánynak, amennyiben nem tárgyalnak, országszerte blokádok, általános sztrájkok jöhetnek. Azóta ugyanakkor kiderült, a munkavállalók nem tartják indokoltnak ezeket az akciókat, ezért nincs rájuk igény sem - írja a Magyar Idők.

A Maszsznak, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülésnek címzett válaszból kiderül, a kormány nem tervezi az általuk követelt tárgyalódelegáció felállítását. Az idézett levél arra emlékeztet, hogy 2011-ben kezdődött a szociális párbeszéd rendszerének megújítása, a párhuzamosságok felszámolása mellett új fórumokat hoztak létre.

A gazdasági és társadalmi párbeszéd legfőbb fórumaként a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsot, valamint a vállalati szférát érintő kérdések rendezésére a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát jelöli meg a kormány. Utóbbi fórum hivatott arra, hogy a foglalkoztatáspolitikával, munkaerőpiaccal kapcsolatos kérdésekben egyeztessenek a munkaadókat és a munkavállalókat képviselő szervezetek.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018