eur:
394.92
usd:
363.11
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Megújított húszezer forintos bankjegyek egy szemüveg alatt az asztalon. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.  MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Százezrek maradhatnak pénz nélkül januárban

Változik a SZÉP-kártyákra vonatkozó szabályozás januártól, és még sokan nem tették meg a szükséges lépéseket, hogy továbbra is megkaphassák az így érkező juttatásokat.

Jövő januártól (esetenként már az idén) új SZÉP-kártyás feltöltést már csak azok kaphatnak, akik szerződnek a bankkal. Jelenleg – tudta meg az Azénpénzem.hu – százezrek lehetnek ilyen szempontból veszélyben.

Az OTP Pénztárszolgáltató adatai szerint például a kártyabirtokosok közel egyharmada még nem vette át szerződését.

Azoknak, akik postán megkapták és átvették a szerződést, nincs egyéb teendőjük. Az e-mailben kapott linkre azonban rá kell kattintani, és csak az adóazonosító jel négy karakterének megadását követően válik elérhetővé az egyedi szerződés. A leveleket nem kell aláírva visszaküldeni, a szerződést ugyanis a Pénztárszolgáltató 15 napon belül automatikusan elfogadottnak tekinti.

Sajátos gyakorlatot valósított meg a K&H Bank. Ők a SZÉP-Kártya kibocsátását már az idén, 2018. november 30-ával vették át. Ez a bank is jelezte, hogy a munkavállalóknak szerződést kellett kötniük vele. Úgy tekintik azonban, hogy már mindenki rendelkezik megállapodással, ha kifejezetten nem nyilatkozott arról, hogy nem kíván szerződést kötni.

Nem kell majd a munkáltatónak utalni a megmaradó összeget

Az új szabályozás szerint a pénzintézetek minden kártyabirtokosnak létrehoznak 3 számlaszámot – ezek felelnek meg a jelenlegi szállás, vendéglátás és szabadidő zsebeknek –, a jövőben ezekre kell utalnia a munkáltatóknak a SZÉP-kártya-juttatást. További változás, hogy május 31-én nem kell visszautalni a munkahelynek a kártyán maradt összeget, az később is felhasználható. Igaz, ennek díja lesz: a pénzintézet 3 százalékot (plusz áfát) számolhat fel.

Új kártyát a megváltozott szisztéma alapján már nem a munkáltató adhat. Ezt a K&H-től már november végétől, az MKB-tól 2019. január 2-ától, az OTP-től pedig január 5-étől lehet igényelni.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×