eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Black Friday: egymást is feljelentették a webáruházak

Egymást is bepanaszolhatták a webáruházak az idei leárazások, az úgynevezett Black Friday akcióknál tapasztalt visszaélések miatt - mondta a Gazdasági Versenyhivatal szóvivője az InfoRádióban.

Sok fogyasztói elégedetlenség és felháborodás kísérte a múlt heti Black Friday akciókat, a normálishoz képest is jelentős számú, 40-50 panasz érkezett a GVH-hoz - mondta az InfoRádióban Kollár Kinga, a versenyhivatal szóvivője.

"Alapvetően magánszemélyek tettek panaszt, de előfordult olyan is, hogy versenytársak panaszolták be egymást"

- tette hozzá a szóvivő. A panaszok jellemzően arra irányultak, hogy az értékesítés kezdetén rögtön elfogytak a termékek, illetve hogy az akció közben "lejárt", már csak az eredeti áron lehetett vásárolni. Olyan is előfordult, hogy nem is árusított egy vállalkozás olyan áron egy adott terméket, amilyenen meghirdette.

A GVH egyetlen panasz alapján is fellép, hisz akár egy eset is befolyásolhatja a gazdasági versenyt. Egy bizonyos magatartást a GVH csak akkor tud megtiltani egy vállalkozásnak, ha azt előzőleg döntés állapította meg. Büntetést pedig csak az eljárás végén tudnak kiszabni.

Egy-egy teljes fogyasztóvédelmi eljárás a szóvivő szerint tipikusan 6-12 hónap,

de nyilvánvalóan jelzésértékű egy vállalkozás számára, ha a GVH eljárást indít ellene, hiszen a magatartás folytatása akár növelheti is a későbbi bírság összegét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×