eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Veronika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar-orosz kormányközi gazdasági együttműködési bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón a minisztériumban 2018. november 22-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Fontos bank költözik Budapestre

A magyar-orosz kapcsolatok kitörtek abból a hanyatlásból, amelyet a Moszkva ellen hozott nemzetközi szankciók okoztak - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a magyar-orosz kormányközi gazdasági együttműködési bizottság ülése után.

Szijjártó Péter megjegyezte, hogy a nyugat-európai államok ma még sokkal nagyobb üzleteket kötnek Oroszországgal, de Budapest és Moszkva között a magyar érdekeknek megfelelően dinamikusan bővülnek a kapcsolatok.

Többévnyi visszaesést követően a két ország kereskedelmi forgalma 2018 első 8 hónapjában 17 százalékkal bővült,

háromévnyi tárgyalássorozatot követően pedig a diplomák, iskolai végzettségek és tudományos fokozatok kölcsönös elismeréséről is megállapodás született - tette hozzá.

Az ülésen a bizottság véglegesítette a szociális biztonsági megállapodás szövegét is, így azt a következő magas szintű találkozón a felek aláírhatják - közölte a miniszter. Hozzátette, hogy a bizottság tárgyalt a nukleáris együttműködésről is, orosz-magyar mérnöki fejlesztésnek köszönhetően újabb 80 ezer háztartás ellátását biztosíthatja a paksi erőmű.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy Magyarország újra csatlakozik a 400 millió euró tőkével rendelkező Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankhoz,

2019 elején pedig Budapestre költözik Moszkvából a Nemzetközi Beruházási Bank központja.

Utóbbi tovább erősíti Budapest nemzetközi pénzügyi pozícióit - tette hozzá.

A bizottság onkológiai együttműködést is kötött, Budapesten magyar-orosz együttműködésben közép-európai onkológiai iskola létesül, így a magyar főváros regionális kutatási központtá válhat - jelentette be Szijjártó Péter.

A magyar vállalatok oroszországi eredményei közül kiemelte, hogy a Mol befektetései meghaladták az 1,3 milliárd eurót, és török partnerével napi 5800 hordó olajat termel ki, számos magyar agrártechnológia gyorsan terjed Oroszországban, Egyiptom több mint 1 milliárd eurós vasúti gépgyártásra kiírt nemzetközi tenderét pedig magyar-orosz konzorcium nyerte.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy Magyarország a nemzetközi kötelezettségeknek megfelelve, az európai egység betartása mellett is fontos partnernek tekinti Oroszországot, a két állam együttműködését a kölcsönös tiszteletre alapozza, a vállalati kapcsolatok bővítését pedig a legkedvezőbb feltételek megteremtésével támogatja. Megjegyezte, hogy

a Moszkva elleni büntető intézkedések miatt Magyarország körülbelül 7 milliárd eurónyi kiviteltől esett el, ám ezt a magyar vállalatok oroszországi tevékenysége részben ellensúlyozhatja.

Az Oroszországi Föderáció egészségügyi minisztere az együttműködés folytatását ígérte, hogy tovább bővüljenek a beruházások és a két ország közötti áruforgalom.

Oroszország továbbra is megbízható energiaforrás és energetikai partner, az onkológiai együttműködés pedig tovább erősíti a hagyományosan szoros egészségügyi kapcsolatokat - tette hozzá a bizottság orosz társelnöki tisztét betöltő Veronika Szkvorcova.

Közölte továbbá, hogy

a magyar-orosz ipari együttműködések erősítésére új munkacsoport jön létre, a testület tevékenysége kiterjed a helikopter-, hajó- és mezőgazdasági gépgyártásra.

Az ülést követően aláírták a végzettségek, a képesítések és a tudományos fokozatok kölcsönös elismeréséről szóló kormányközi egyezményt. A magyar-orosz kormányközi gazdasági együttműködési bizottság 2019-ben Moszkvában tartja következő ülését.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×