eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

A közjegyzői irodába is betört a digitális világ

Egyre népszerűbb az elektronikus okirat - mondta az InfoRádiónak Parti Tamás, a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke: tavaly már az ügyfelek 10 százaléka kérte az okiratok hiteles kiadmányát elektronikusan, ami segíti a közjegyzők hatékonyabb munkáját is.

Az elektronikus okiratok lényege, hogy megvan már a jogszabályi lehetősége annak, hogy elektronikusan írjon valaki alá egy dokumentumot, szerződést. Ezzel pedig jelentős megtakarítást lehet elérni, például az iratok tárolása és forgalmazása terén.

"Még mindig papír alapon adjuk ki a legtöbb iratot, de már hosszú ideje megvan a lehetőség arra, hogy elektronikus kiadmányok készüljenek, ezek elektronikus úton jussanak el a címzetthez" - mondta az InfoRádiónak Parti Tamás, a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke.

A címzettnek sem kell kinyomtatnia, tárolhatja is elektronikus módon. Amíg ki nem nyomtatja,

az elektronikus dokumentumnak ugyanolyan a bizonyító ereje, mint a eredeti közjegyzői okiratnak.

Tekintettel arra, hogy az emberek nagy része még nem ír alá elektronikus módon, így a közjegyzői elektronikus úton kiállított iratok zömét az e-hiteles kiadmányok jellemzik.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy több eljárás ma már elektronikus úton megy, ilyen például a fizetési meghagyás, ezekben az ügyekben 98 százalékos az elektronikus ügyintézés aránya.

Megközelíti a tíz százalékot azoknak az ügyeknek az aránya, ahol elektronikusan vagy elektronikusan is kérik a hiteles kiadmányt.

Az okiratok biztonságáról elmondta, azt a közjegyzői irattározás szavatolja, amit technológiai biztosítottság - benne a fokozott biztonságú, minősített elektronikus aláírás - erősít meg. Az elektronikus eljárásban is érvényesek a közjegyző hivatásrendi szabályai: az eredeti okirat nem adható ki, a közjegyző elektronikusan és papíron is tárolja ezeket, és az eljárásban is vannak olyan biztonsági garanciák, amelyeket az okiratok és a hiteles kiadmányai közvetítenek - mondta el Parti Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×