eur:
392.28
usd:
366.89
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Épülő 42 lakásos társasház a XIII. kerületi Petneházy közben 2018. június 28-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Bruzák Noémi

PM: folytatódott a lakásépítések tavalyi lendületes bővülése

Folytatódott a lakásépítések tavalyi lendületes bővülése az idei év első három negyedévében is, amihez jelentősen hozzájárult a kormány otthonteremtési programja - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel a legfrissebb statisztikai adatokról kedden.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint az idei első három negyedévben 10 218 új lakás épült, 28 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Budapesten 29,8 százalékkal, a megyei jogú városokban 19,7 százalékkal, a többi városban 23,3 százalékkal nőtt az átadott új lakások száma, de legjobban, 47,4 százalékkal a községekben emelkedett.

A minisztérium közleménye kiemelte: a családi otthonteremtési kedvezmény kiterjesztése és az igénybevétel könnyítése még inkább elősegíti, hogy a gyermeket nevelő családoknak saját otthonuk legyen.

A PM közölte: a tavalyi év azonos időszakához képest töretlen a lakásépítési kedv mind a fővárosban, mind az ország más településein. A bővülés hátterében a kormány gazdaságpolitikai intézkedései, valamint az otthonteremtési program 2015-ös életre hívása áll. Ennek nyomán 2016-ban több mint 31 százalékkal, míg 2017-ben 44 százalékkal több lakás épült, mint az azt megelőző évben. 2018 első kilenc hónapjának adata az év egészére nézve biztató, a következő időszakban több ezer új lakás átadása várható - írták.

A kormány célja, hogy lehetőleg minden gyermeket nevelő család saját otthonhoz jusson - közölte a PM, hozzátéve: az elmúlt években a lakosság foglalkoztatási és jövedelmi helyzete érzékelhetően javult, így a családok ma már bátrabban vághatnak bele lakásépítésbe vagy vásárlásba. Ehhez segítséget nyújt a családi otthonteremtési kedvezmény, amelynek népszerűségét jelzi, hogy 2015-ös bevezetésétől kezdődően már 89 ezer család kérelmét fogadták be a bankok több mint 250 milliárd forint értékben.

Ismertetik, hogy a kormány döntése értelmében tovább bővül az igénybevevők köre, hiszen a tervek szerint a kétgyermekes családok is igényelhetik a 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt, mely a három gyermeket vállalók esetén 15 millió forintra emelkedik. A most kezdődő családi nemzeti konzultáció eredménye tükrében további családtámogatási intézkedések várhatóak - írták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×