INFORÁDIÓ 
2019. október 16. szerda
Gál

alapkamat

mnb

matolcsy györgy

Debrecen, 2018. szeptember 6. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke előadást tart az 56. Közgazdász-vándorgyűlésen a debreceni Kölcsey Központban 2018. szeptember 6-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Kiderült, mennyit spórolt az állam az alapkamat-csökkentéssel

Infostart / MTI

Többek között az alapkamatról, a devizaadósságról és a háztartások készpénzállományáról is beszélt Matolcsy György jegybankelnök a Parlamentben.

Az alapkamat 610 bázispontos csökkentése 2012 augusztusa és 2017 vége között 1600 milliárd forint kamatmegtakarítást eredményezett a költségvetés számára. Egyedül 2017-ben 610 milliárd forint volt a kamatmegtakarítás, az idén várhatóan további 800 milliárd forintot spórolhat meg ennek hatására a büdzsé - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke kedden a Országgyűlés Gazdasági bizottságának ülésén.

A parlamenti testület a Magyar Nemzeti Banknak a 2017. évről szóló üzleti jelentését és beszámolóját vitatta meg, az annak elfogadásáról szóló országgyűlési határozati javaslatot 10 igen és 3 nem szavazat mellett támogatta a bizottság.

A jegybank elnöke kérdésre válaszolva elmondta: a háztartások kezében lévő, mintegy 5700 milliárd forintnyi készpénzállományt csökkenteni kellene, és kedvező lenne, ha annak egy jelentősebb részét állampapírok vásárlására fordítanák.

Az államadósságban a devizaadósság most mintegy 18 százalékot tesz ki, ezzel kapcsolatban Matolcsy György azt mondta: "az lenne a kívánatos, ha ez az arány zéró, azaz 0 lenne."

Nyitókép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó hang

Matolcsy György a Gazdasági bizottság ülésén
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018