eur:
392.7
usd:
367.68
bux:
66266.03
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nő szedi a Golden almát a csorvási Hunapfel 23 hektáros gyümölcsfa ültetvényén 2017. szeptember 27-én. Az ültetvényen hatvan embernek adnak munkát a várhatóan 800 tonna gyümölcs leszüretelésének idején. Az idén igen jó minőségű termést külföldre és belföldre egyaránt értékesítik.
Nyitókép: MTI Fotó: Lehoczky Péter

Nagy István: átlagon felüli lehet az almatermés

Átlagon felüli, akár 750 ezer tonnás almatermés is várható idén - közölte az agrárminiszter az InfoRádió kérdésére. Nagy István az almafogyasztást ösztönző kampány budapesti állomásán közölte: megfelelő intézkedésekkel visszaszorítható az alma importja.

Az őszi kampány célja az almafogyasztás ösztönzése, valamint hogy "a felvásárlókat megkerülve az áruházláncok polcaira kerülhessen alma, hiszen ez

jó a vásárlóknak is, mert olcsóbban jutnak a gyümölcshöz, és jó a termelőknek, mert viszonylag nagyobb hasznot tudnak realizálni"

- mondta Nagy István agrárminiszter.

Az idei terméssel kapcsolatban megjegyezte, hogy idén a tízéves átlagnál mintegy 25 százalékkal magasabb, 720-730 ezer tonna almatermés várható. Ennek 20-25 százaléka étkezési, 70-75 százaléka ipari alma, utóbbi almalé készítésére alkalmas.

"Az a célunk, hogy az almák fajtaválasztéka bővülhessen, és minél szebb kivitelben, jobb minőségben kerülhessen az asztalra"

- fejtette ki a miniszter, hozzátéve, hogy különböző árfekvésű és ízű almák vannak, amelyeket érdemes kipróbálni.

"Növelni kell az étkezési alma mennyiségét"

Nagy István szerint rossz termelési szerkezet alakult ki Magyarországon, túl magas az ipari alma 70-75 százalékos aránya. Meg szeretnék tartani az ipari alma, ugyanakkor növelni szeretnék az étkezési alma mennyiségét, hiszen utóbbi jövedelemtermelő képessége, társadalomra gyakorolt egészségügyi hatása egészen más.

Az agrárminiszter szerint a jelenlegi 13-14 ezer Lengyelországból érkező import alma megfelelő intézkedésekkel kiszorítható.

"Ha megfelelő hűtőházaink és feldolgozó üzemeink vannak, ha megfelelően tudjuk csomagolni az almát, ha odavisszük a vásárlókhoz, akkor az import alma kiszorítható, mert versenyképesek leszünk a lengyel almával szemben. A fő támogatási célunk az, hogy helyzetbe tudjuk hozni a termelőket" - összegezte terveiket Nagy István.

Kóstoltatások és népszerűsítő rendezvények

Nagy István az eseményen azt is elmondta: a kormányzat támogatja az egészségtudatos életmódot, amelynek egyik fontos eleme a magyar zöldség és gyümölcs fogyasztásának ösztönzése, már egészen kisgyermekkortól. Ezért is támogatják kiemelten az iskolagyümölcs-programot, amelynek legnépszerűbb terméke az alma.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke elmondta, hogy az étkezési alma betakarítása idén a megszokottnál 2-3 héttel korábban kezdődött. A nyár végi aszályos időszak miatt néhol - különösen ott, ahol nincs lehetőség öntözésre - kisebb lehet az almák mérete, így még némileg bővülhet az ipari alma kínálata.

Az étkezési alma felvásárlási ára kilogrammonként 60-80 forint.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a 15 évvel ezelőtti, 30 kilogrammot kitevő átlaghoz képest a magyar almafogyasztás megfeleződött, miközben a felmérések szerint a magyar lakosság mintegy 30 százaléka nem fogyaszt rendszeresen gyümölcsöt.

Kitért arra is, hogy az AMC a következő hetekben a fogyasztás ösztönzése érdekében

Budapesten gerilla-kóstoltatásokat, míg a legtöbb almatermesztő megyében olyan rendezvényeket szervez, amelyek az almafogyasztás kultúráját mutatják be,

valamint a termelők is lehetőséget kapnak az értékesítésre.

Hunyadi István, a FruitVeb Zöldség-Gyümölcs Terméktanács szakmai igazgatója ismertette, hogy Magyarországon az alma termőterülete mintegy 27 ezer hektár. Kitért arra is, hogy a legnagyobb terület Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van, ahol több mint 17 ezer hektáron termelik az almát. Az alma az összes gyümölcstermő terület több mint 30 százalékát foglalja el, nagyobb részét ipari almaként termelik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Mike Johnson, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke bejelentette, hogy a nap folyamán benyújtásra kerülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek Ukrajna, Izrael és az Indo-csendes-óceáni régió támogatását célozzák - tudósított a Sky News. A hírek szerint egy Sz-400-as rakétarendszer is súlyos károkat szenvedett a tegnap éjjeli, Krím elleni ukrán támadás során – derül ki ez több, ukrajnai háborús közösségi médiaportál által megosztott fotóból. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 18. 07:57
×
×
×
×