eur:
393.68
usd:
369.16
bux:
65744.53
2024. április 23. kedd Béla
Autókereskedő egy autót mutat egy érkelődőnek a Fővárosi Autópiacon, a XIX. kerületi Nagykőrösi úton 2013. szeptember 7-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Jó és rossz hírek a magyar autópiacon

Az első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma az idei első félévben elérte a 150 ezret, így ez alapján idén egész évre összejöhet a 300 ezres szám - olvasható ki a KSH legfrissebb adataiból. Az átlagéletkor azonban nem tud csökkenni az öreg importautóknak köszönhetően.

A 2017-es 3,47 milliós autóállomány 2018 első félévében 3,58 millió darabra emelkedett. A forgalomban lévő autók száma már sorozatban a hatodik éve mutat emelkedő tendenciát.

Az autóállomány évről évre látható dinamikus bővülését mutatja, hogy a tavalyi egész éves 272 ezres üzembe helyezés után idén csak az első félévben már 150 ezres első forgalomba helyezést regisztráltak - - írja a Portfolio.

A lap szerint az időarányos számok alapján

2018-ban összejöhet a 300 ezer darabos üzembe helyezés, ami új éves rekordot jelentene.

2017-ben már megközelítette a 2003-as rekordot (274 ezer darab) az újonnan forgalomba helyezett személygépkocsik száma.

Egyre drámaibb a helyzet, még öregebbek az autók

A magyar autós valósághoz azonban hozzátartozik, hogy az autók átlagéletkora folyamatosan emelkedik, és így volt ez 2018 első félévében is. Az idei első félév végén az átlagéletkor 14,2 év volt a tavalyi 14,1 év után.

Már sorozatban 11 éve emelkedik a személygépkocsik átlagéletkora az öreg autók tömeges importjának következtében.

Ennek fényében a 10 év alatti korhatár csak álom marad a következő években.

Itt a halvány reménysugár

A KSH most közzétett friss adataiból egyértelműen kiolvasható: az állomány azért nem fiatalodik, mert hiába sok az "új" forgalomba helyezett autó, nagy részük használt.

Ugyanakkor az utóbbi években lassan fordult a trend: 2015-ben a forgalomba helyezett autók közel 60%-a használt volt, ez az idén az 1. félévben 50%-ra csökkent.

Ha a tendencia folytatódna, lenne esély, hogy megálljon az öregedés.

Az autóparkok öregedése nem egyedülálló jelenség, egész Európában megfigyelhető, azonban a magyar autók átlagéletkora magasnak mondható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×