eur:
394.12
usd:
364.92
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pexels

Budapesten kell a legtöbbet dolgozni egy albérletért a térségben

Budapesten 179 órát, Bécsben pedig 97 órát kell dolgoznia gyorsétteremben egy egyetemi hallgatónak ahhoz, hogy ki tudjon venni albérletbe egy garzonlakást – derül ki a CIG Pannónia Biztosító felméréséből. A kutatás szerint bár Bécsben drágább a lakhatás, jobban megfizetik a diákmunkát.

A CIG Pannónia Életbiztosító megbízásából készült kutatás összehasonlította Budapest és a környező országok fővárosainak albérlet-árait, és kiszámolta, hogy a legtipikusabb diákmunkával, vagyis gyorsétteremben hány órát kell dolgoznia egy egyetemistának ahhoz, hogy fedezni tudja az albérleti díját. A kutatásban legalább 25 négyzetméteres, 1 szobás, 1-4. emelet közötti, bútorozott garzonlakások árait hasonlították össze Budapesten, Bukarestben, Pozsonyban, Prágában, Varsóban és Bécsben.

A legdrágábbak Bécsben a kiadó ingatlanok, átlagosan havi 282 ezer forintot kell értük fizetni.

Ezt követi Prága 236 ezer, Budapest 170 ezer, Varsó 157 ezer, Pozsony 153 ezer és végül Bukarest 113 ezer forintos átlagárával. A kutatás kiemeli ugyanakkor azt, hogy a legnagyobb szórás a havi albérletárak Bécsben, Prágában és Budapesten figyelhető meg. A magyar fővárosban például jellemzően 80-320 ezer forint között mozognak az árak. Mindez összefüggésben van azzal, hogy mindhárom fővárosra jellemző a turisták és a hosszú távú külföldi bérlők, főleg külföldi egyetemi hallgatók magas száma. Ami egyben azt is jelenti, hogy erős az árak emelkedésében szerepet játszó fizetőképes kereslet.

A felmérés célzottan arra keresett választ, hogy vajon mennyit kell dolgoznia gyorsétteremben egy egyetemistának, ha egyedül szeretne egy bútorozott garzont bérelni az adott – már említett – városok valamelyikében. Kiderült: az átlagban legdrágább albérletet kínáló Bécsben a gyorséttermi fizetés is magasabb, így az osztrák fővárosban kell a legkevesebbet – havi 97 órát – dolgoznia egy egyetemi hallgatónak ahhoz, hogy megkeresse a garzonra valót.

A legtöbbet ezzel szemben Budapesten kell dolgozni: 179 órát.

Ezt követi a sorban Varsó, ahol 175 órányi, illetve Prága, ahol 163 órányi üdítőtöltés és krumplisózás biztosítja a lakbérre valót.

Így a CIG Pannónia Biztosító felmérése szerint egy budapesti egyetemistának több mint kétszer annyit kell dolgozni az albérletért, mint egy bécsi hallgatónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×