INFORÁDIÓ 
2020. április 10. péntek
Zsolt

ipar

teljesítmény

export

kereskedelmi háború

autógyártás

Munkás dolgozik egy szerelősoron a Kia Motors Slovakia zsolnai gyárában 2012. augusztus 22-én. Megkezdte új modellje, a Kia ceed Sportswagon második generációjának sorozatgyártását a szlovákiai autógyár.

Elemző: bizonytalanság uralja a magyar ipart

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid

Továbbra sem meggyőző a magyar ipar teljesítménye, miután havi összevetésben a júniusi eredmények több mint fél százalékkal gyengébbek a májusi adatoknál – közölte az Erste Bank elemzője. Nyeste Orsolya kifejtette: a kereskedelmi háború okozta félelem és az európai gazdaságok enyhébb növekedése foghatta vissza az ipart.

Míg májusban 3,8 százalék volt a magyar ipar munkanaphatással igazított éves növekedési indexe, addig júniusban csupán 3,1 százalékot ért el a növekedés – tájékoztatta az InfoRádiót az Nyeste Orsolya. A havi adatok továbbra is megerősítették, hogy az ipar teljesítménye igencsak változékony, hiszen egy erős májusi havi növekedés után júniusban 1,2 százalékkal csökkent a teljesítmény.

Az év első felében az ipari teljesítmény 3,5 százalékkal nőtt. „Ez azért nem annyira erős szám” – tette hozzá az elemző. A szakértő szerint bizonytalanság uralkodik az ágazatban, a második negyedéves GDP-növekedéshez sem járult hozzá jelentősen.

Az ország exportpiacain sincsenek kellően biztos kilátások, ez is rányomta a bélyegét a teljesítményre az elmúlt hónapokban. A német ipari termelés adatai is alulmúlták a várakozásokat, ami szintén nem segítette a magyar ágazatot – emelte ki Nyeste Orsolya.

A kereskedelmi háború okozta félelmek és az a tény, hogy az eurózóna konjunktúrája túljutott a csúcson, elbizonytalaníthatták a hazai ipart – vélekedett az elemző. Biztató azonban, hogy az autógyártásban a következő hónapokban új kapacitások indulnak be, ez fokozhatja a teljesítményt – tette hozzá.

Nyitókép: MTI Fotó: Nyikos Péter

Kapcsolódó hang

Nyeste Orsolya: bizonytalanság uralja a magyar ipart
 


György László az ipar bővüléséről
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018