eur:
395.12
usd:
371.08
bux:
65119.45
2024. április 19. péntek Emma
Munkás dolgozik egy szerelősoron a Kia Motors Slovakia zsolnai gyárában 2012. augusztus 22-én. Megkezdte új modellje, a Kia ceed Sportswagon második generációjának sorozatgyártását a szlovákiai autógyár.
Nyitókép: MTI Fotó: Nyikos Péter

Elemző: bizonytalanság uralja a magyar ipart

Továbbra sem meggyőző a magyar ipar teljesítménye, miután havi összevetésben a júniusi eredmények több mint fél százalékkal gyengébbek a májusi adatoknál – közölte az Erste Bank elemzője. Nyeste Orsolya kifejtette: a kereskedelmi háború okozta félelem és az európai gazdaságok enyhébb növekedése foghatta vissza az ipart.

Míg májusban 3,8 százalék volt a magyar ipar munkanaphatással igazított éves növekedési indexe, addig júniusban csupán 3,1 százalékot ért el a növekedés – tájékoztatta az InfoRádiót az Nyeste Orsolya. A havi adatok továbbra is megerősítették, hogy az ipar teljesítménye igencsak változékony, hiszen egy erős májusi havi növekedés után júniusban 1,2 százalékkal csökkent a teljesítmény.

Az év első felében az ipari teljesítmény 3,5 százalékkal nőtt. „Ez azért nem annyira erős szám” – tette hozzá az elemző. A szakértő szerint bizonytalanság uralkodik az ágazatban, a második negyedéves GDP-növekedéshez sem járult hozzá jelentősen.

Az ország exportpiacain sincsenek kellően biztos kilátások, ez is rányomta a bélyegét a teljesítményre az elmúlt hónapokban. A német ipari termelés adatai is alulmúlták a várakozásokat, ami szintén nem segítette a magyar ágazatot – emelte ki Nyeste Orsolya.

A kereskedelmi háború okozta félelmek és az a tény, hogy az eurózóna konjunktúrája túljutott a csúcson, elbizonytalaníthatták a hazai ipart – vélekedett az elemző. Biztató azonban, hogy az autógyártásban a következő hónapokban új kapacitások indulnak be, ez fokozhatja a teljesítményt – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×