eur:
394.95
usd:
363.4
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Szijjártó Péter: ezért fontos a magyar-izraeli együttműködés

A magyar gazdaság növekedési pályájának fenntartása szempontjából rendkívül fontos a magyar-izraeli gazdasági együttműködés sikere - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának Jeruzsálemben.

A tárcavezető Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos izraeli látogatása alkalmával tárgyalt Cahi Hanegbi regionális együttműködési ügyekért felelős miniszterrel, valamint Juvál Rotem izraeli külügyminisztériumi főigazgatóval.

A megbeszéléseiről beszámolva a külügyminiszter kiemelte: a magyar gazdaság jövőbeni sikere szempontjából meghatározó, hogy "mennyire tudunk részt venni az újkori, innovatív autóipar kialakulásához vezető fejlesztésekben". Márpedig Izrael az egyik elsőszámú helyszíne a világon azoknak a fejlesztéseknek, kutatásoknak, amelyek meghatározzák az innovatív autóipar jövőjét, amely már az önvezető autókra, az elektromobilitásra és a mesterséges intelligencia mindennapi használatára alapul - magyarázta.

Közölte: ezért meghatározó jelentőségű, hogy már 200 izraeli vállalat működik Magyarországon, és ezek ötezer magyar embert foglalkoztatnak.

Hangsúlyozta: folytatni akarják a tavaly megkezdett, sikeres innovációs együttműködést, amelynek keretében egy kétmillió eurós közös innovációs alapot hoztak létre, amelyből tavaly hét közös, magyar-izraeli kutatás-fejlesztési, innovációs projektet támogattak. Idén szeretnék ötszörösére emelni az alap költségvetését - tette hozzá.

Szijjártó Péter kitért rá: kiemelt jelentősége lesz a kétoldalú gazdasági együttműködésnek Magyarország energiabiztonsága szempontjából is. Ugyanis a közép-európai energiaellátás szempontjából "új tényként és új realitásként fog megjelenni" az izraeli partok mentén felfedezett 800 milliárd köbméternyi gázvagyont tartalmazó mező, amelyből az energiahordozó szállításának egyik útvonala Közép-Európába fog vezetni, így 2024-2025-től realitásként lehet számolni az energiaellátásunk biztonsága szempontjából az izraeli gázzal is - mutatott rá a külügyminiszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×