eur:
394.63
usd:
371.07
bux:
66558.45
2024. április 16. kedd Csongor

Péntektől életbe lépnek az acél- és alumíniumtermékekre kivetett védővámok

Washington péntektől kiveti a védővámokat az európai, kanadai és mexikói acél- és alumíniumtermékekre, az Európai Bizottság hamarosan bejelenti válaszintézkedéseit.

Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter csütörtökön amerikai újságírókkal közölte, hogy az európai uniós, a kanadai és a mexikói termékekre ugyanolyan tarifák lesznek érvényesek, mint a legtöbb más országéra.

Donald Trump amerikai elnök március 23-án jelentette be, hogy 25 százalékos védővámmal sújtja az acél-, és 10 százalékos vámtarifával az alumíniumtermékek behozatalát.

A Fehér Ház átmeneti időre mentesítést adott az Európai Uniónak, Kanadának, Mexikónak, Brazíliának és Argentínának,

abban a reményben, hogy ezekkel az országokkal a végleges mentesítésért cserébe az Egyesült Államoknak kedvező gazdasági megállapodást sikerül kötnie. Kanadával és Mexikóval Washington élénk tárgyalásokat is folytatott az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) amerikai érdekeknek jobban megfelelő átalakításáról.

A tárgyalások nem vezettek eredményre - mondta Wilbur Ross, az Európai Unióval folytatott tárgyalások vezetője.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közölte, a testület hamarosan bejelenti megfelelő válaszintézkedéseit a tisztán protekcionista céllal kivetett amerikai védővámokra.

Juncker szerint az Egyesült Államok nem hagyott más lehetőséget, mint hogy a WTO-hoz forduljanak és importvámokat vessenek ki bizonyos amerikai árukra.

Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos kiemelte: mindent meg fognak tenni, hogy megóvják az EU piacát az amerikai lépés nyomán nagy mennyiségben átirányított acéltól és alumíniumtól.

Az Európai Parlament elnöke is csalódottságát fejezte ki az egyoldalú lépés miatt, amely véleménye szerint súlyos károkat fog okozni a dolgozóknak, az iparnak és a fogyasztóknak az Atlanti-óceán mindkét partján. "Az Európai Unió kész minden rendelkezésre álló eszközzel megóvni állampolgárai érdekeit" - mondta Antonio Tajani.

A német szövetségi kormány elutasítja az Egyesült Államok kormánya által az acélra és az alumíniumra kivetett védővámokat - közölte csütörtökön Steffen Seibert kormányszóvivő. A berlini vezetés szerint az egyoldalú amerikai intézkedések jogsértőek, nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozó indoklásuk pedig megalapozatlan.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök szerint törvénytelen és egyben tévedés az amerikai döntés a vámok kivetéséről az európai acél- és alumíniumtermékekre. Korábban Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter elfogadhatatlannak minősítette a döntést, és bejelentette, hogy arányos válaszlépést fognak hozni.

A kanadai miniszterelnök és a mexikói külügyminiszter közölte, hogy országuk folytatja a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal az intézkedésről.

Londoni pénzügyi elemzők szerint elhanyagolható közvetlen hatása lesz az Európai Unió gazdaságaiban az acél- és alumíniumtermékekre péntektől érvényesítendő megemelt amerikai importvámoknak, de a kereskedelmi feszültség eszkalációjának lehetősége árthat a beruházásoknak.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, az Oxford Economics közgazdászai gyorselemzésükben közölték: számítási modelljük szerint nincs olyan EU-gazdaság, amelyben az amerikai acél- és alumíniumvámok a hazai össztermék (GDP) 0,1 százalékánál nagyobb kárt okoznának.

Az Oxford Economics grafikus kimutatása szerint Magyarország azon EU-gazdaságok közé tartozik, amelyekben százalékosan gyakorlatilag kimutathatatlan az amerikai vámintézkedésektől várható GDP-arányos exportkiesés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×