INFORÁDIÓ 
2020. november 24. kedd
Emma

utazási iroda

szabályozás

muisz

erdei bálint

Változás az utazási irodák szabályozásánál

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

Átalakítja etikai kódexét a Magyar Utazási Irodák Szövetsége, így a tagság egyfajta védjegy is lesz. Új jogszabályt is szeretnének azért, hogy az utazási irodáknak kötelező legyen pontosan feltüntetni a hirdetésekben az útjaik árát.

Az új csatlakozó tagokkal immár 200 felett van a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) tagsága – jelentette be a Világgazdaság beszámolója szerint a Marokkóban tartott közgyűlésen Erdei Bálint elnök. A szövetség az elmúlt hónapok eseményei (Green Travel, Indulhatunk.hu csődje) kapcsán elhatározta, hogy átdolgozza etikai kódexét, hogy a MUISZ-tagság egyfajta minőségi védjegy legyen. Az új szabályozás a tervek szerint ősszel lép életbe, betartását pedig állandó etikai bizottság ellenőrzi majd.

Feladatokat kapnak az utazási irodák az uniós biztosításközvetítői irányelv (IDD) kapcsán is. Július 1-jén lép életbe a szabály, amelyet a múlt évi irodai csőd is indokolt, eszerint

az utazásközvetítő cégek négy napon belül kötelesek lesznek átutalni az utasok által befizetett összegeket az utakat valóban megszervező irodáknak.

Erdei Bálint fontosnak nevezte azt is, hogy több más ország után Magyarországon is jogszabály mondja ki, hogy az utazási irodáknak az általuk kínált utazási csomag teljes költségét egy összegben kelljen kimutatniuk hirdetéseikben (bruttó árazás).

Ameddig erre jogszabály nem kötelezi az irodákat, addig megmaradnak a becsalogató hirdetések, ahol például csak a szállás árát közlik, a többi költség (repülőjárat, reptéri illeték, transzfer, egyebek) csak a konkrét ajánlatban jelenik meg, így megnehezítve az adott ajánlat összehasonlítását más irodák útjaival.

Bővül a turizmus, új légi járat jöhet

A közgyűlésen Tromler Miklós marokkói magyar nagykövet az MTI tudósítása szerint arról számolt be, hogy a reptéri igazgatóság statisztikái szerint februárban 2700 magyar turista érkezett Budapestről,

a tavaly ősszel indított Budapest-Marrákes, Budapest-Agadir közvetlen járatok közel 100 százalékos kihasználtsággal működnek.

2018-ban várakozásaik szerint legalább 30 ezer főre emelkedhet a Marrákesbe érkező magyar turisták létszáma.

Kitért arra, hogy folyamatosak a tárgyalások a közvetlen Budapest-Casablanca járat indításáról a Royal Air Maroc-kal, ez 2018 végén vagy 2019 elején megvalósulhat. Kiemelte: Marokkó stabil, tiszta és biztonságos ország, tavaly október óta nem kaptak konzuli bejelentést turistákat érintő eseményről.

Mohammed Sajid, a Marokkói Királyság turisztikai minisztere köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt évben erősödött a két ország közötti turisztikai kapcsolat. Méltatta, hogy Magyarországon dinamikus az idegenforgalom fejlődése, és Budapest szerepe kiemelkedő a közép-kelet-európai régióban.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018