eur:
394.19
usd:
370.77
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Tömegével épülnek a lakóparkok - de nem a fiataloknak

A beruházók a lakásépítési áfa és az élénkülő kereslet miatt egyre több lakópark építését kezdik meg Budapesten. A lakásokat 6-700 ezer forintos négyzetméteráron árulhatják - mondta el az InfoRádiónak Mester Nándor, az Otthontérkép elemzője. Kifejtette: a fiatalok egyharmada a csillagászati árak miatt le kell, hogy mondjon az újépítésű ingatlanról.

"Gyakorlatilag havonta jelentik be újabb lakópark-beruházás indulását: szinte már versenyt futnak az idővel az ingatlanfejlesztők, mert az 5 százalékos lakásépítési áfa csak 2017 végéig él" - mondta el az InfoRádiónak az Otthontérkép elemzője.

A másik ok - tette hozzá Mester Nándor - az, hogy továbbra is nagyon erős a kereslet. Nagyon sokan szeretnének új építésű lakásokba költözni.

A lakóparkok túlnyomó részét Budapesten építik, többnyire hat-nyolc-tízemeletes toronyházak alkotnak egy-egy lakóparkot.

Tömegével épülnek a lakóparkok - de nem a fiataloknak

A keresletet ugyanakkor fékezi egy kicsit, hogy annyira elszálltak az árak, hogy azt már tényleg nem tudják annyian megengedni maguknak, mint amennyien szeretnék - jelezte az elemző.

Mester Nándor elmondása szerint

az új építésű lakóparkokban 600-700 ezer forintos négyzetméterárakkal kell számolni,

de vannak olyan beruházások is a XIII., valamint a IX. kerületben, ahol egy kicsit alacsonyabb az ár és már 550-600 ezer forintos négyzetméterárakon is lakáshoz lehet jutni.

"Az azonban bizonyos, hogy fel fognak menni az árak a XIII. kerületben, nem is beszélve az egyre divatosabb VIII. kerületről: a Corvin negyedben például már csillagászati árak kezdenek kialakulni" - mutatott rá az elemző.

"Annyira elszálltak az árak , hogy a lakást kereső fiatalok mintegy harmada biztosan kénytelen lesz lemondani arról, hogy új építésű lakásba menjen,

inkább az újszerűek vagy a felújítandók felé fognak fordulni" - vélekedett Mester Nándor. 

Ez a lendület szerinte még legalább két évig ki fog tartani, de arra nem számít, hogy azután áresés fog bekövetkezni, legjobb esetben is csak stagnálhatnak az árak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×