eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A Germanwings eltörli a gépük katasztrófája után hozott szabályt

A Germanwings német légitársaság eltörli azt az eddigi előírást, amely szerint a repülés egész időtartama alatt legalább két pilótának kell tartózkodnia a pilótafülkében, elkerülendő az olyan helyzetet, mint amilyen egyik gépük két évvel ezelőtti spanyolországi katasztrófájához vezetett - számolt be a német légiközlekedési vállalatok szövetsége (BDL).

A légitársaság repülőgépének 2015. március 24-én történt szerencsétlenségben 150-en vesztették életüket. A katasztrófát a gép 28 éves másodpilótája, Andrea Lubitz okozta. A pszichiátriai gondokkal küszködő férfi kizárta a kapitányt a pilótafülkéből, amikor ez utóbbi a mosdóba ment. Ezután szándékosan nekivezette a gépet egy hegynek. A járaton több ország állampolgárai utaztak, az áldozatok többsége német és spanyol volt.

Európai szinten az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) korábban már hatályon kívül helyezte saját, hasonló rendelkezését, amelyet a történtek után vezettek be. A hivatal egyben közölte a légitársaságokkal, saját maguk végezzenek kiterjedt kockázatértékelést egy ilyen helyzettel kapcsolatban.

A BDL pénteken beszámolt arról: a német légitársaságok arra a megállapításra jutottak, hogy a "két pilótás szabály" nem növeli a biztonságot, sőt további biztonsági kockázatot teremt, például a pilótakabin ajtajának "gyakori és előre kiszámítható" nyitásával. Ilyenkor ugyanis terroristák vagy más bűnözők erőszakkal bejuthatnak a pilótákhoz.

Az érvelés alátámasztására emlékeztettek arra, hogy 1931 és napjaink között 1074 géprablás történt, ami sokkal nagyobb kockázat. Míg az említett időszakban csupán négy esetben követett el öngyilkos cselekedetet pilóta.

A légitársaságok ugyanakkor további intézkedéseket tettek válaszul a Germanwings 2015. március 24-i katasztrófájára, egyebek között azt, hogy a pilótákat pszichológiai tanácsadásra küldik, illetve ilyen jellegű tesztek elvégzésére kötelezik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×