eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Nem kegyelmeznek a bankok az adósoknak

Jócskán visszaesett a bedőlt lakáshitelek mennyisége, de év végén nagy ugrás volt: a teljes csökkenés mintegy fele az utolsó negyedévben történt.

Rohamtempóban tisztítják a bankok a lakossági hitelportfólióikat. Tavaly év végén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint már csupán 692 milliárd forintnyi háztartási hitel volt 90 napon túl késedelmes, vagyis 13 százalék alá süllyedt a nem teljesítő hitelek aránya - írta a Világgazdaság.

A hitelintézetek azokkal az adósokkal szemben is keményen a sarkukra álltak tavaly, az utolsó negyedévben, akik jelzálogfedezetű kölcsönnel rendelkeztek. A hitelintézetek csaknem 115 milliárd forintnyi bedőlt lakáshiteltől szabadultak meg az év folyamán, ebből 66 milliárd az utolsó negyedévre esett. A bankoknak egy jegybanki ajánlás alapján tavaly ősszel kellett utoljára megkísérelniük megegyezni a nem fizetőkkel, ám a hitelintézetek korábbi beszámolói alapján csak kevesekkel sikerült megállapodni. A piaci kamatozású, forintalapú, bedőlt lakáshitelek harmada így is eltűnt tavaly, ami arra utal, hogy sok szerződést felmondtak a bankok.

A hitelintézetek valószínűleg azokkal kezdték a sort, akiknek az egyszer vagy már többször is újratárgyalt kölcsöne is bedőlt, erre lehet következtetni abból, hogy rengeteg átstrukturált hitel tűnt el a mérlegekből. A piaci kamatozású lakáshiteleknél így több mint 5 százalékponttal, 15,3 százalékról 10,28 százalékra csökkent tavaly a nem teljesítők aránya.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×