eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Vörösiszap-katasztrófa: döntött az ítélőtábla

Helybenhagyta a Győri Ítélőtábla szerdán az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék korábbi határozatát, amely szerint a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.-nek (Mal Zrt.) az iszapömlés miatt 54,5 millió forint kártérítést kell fizetnie a Molnak, mert a vörösiszap tönkretette a devecseri töltőállomást és az ahhoz kapcsolódó üzlethelyiséget.

Szalai György tanácselnök a kártérítési per jogerős határozathozatalakor elmondta: a Veszprémi Törvényszék tavaly február 26-i határozatában helyesen állapította meg a tényállást és az abból levont jogi következtetéseket.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

A lúgos kémhatású vörösiszap mintegy másfél méter magasan elöntötte a Mol Nyrt. tulajdonában lévő devecseri töltőállomást és az ahhoz kapcsolódó üzlethelyiséget. A töltőállomás október 24-ig zárva volt, azt követően 2011. október 27-ig konténerekből árulták az üzemanyagot.

A táblabíróság ismertetése szerint a Mal Zrt. arra hivatkozott az elsőfokú eljárás során, hogy a kár a működési körén kívül álló okok miatt keletkezett, és azzal érvelt, hogy a kárelhárítási munkák során a Mol Nyrt.-től vásárolt üzemanyagot a pápai és a bakonygyepesi töltőállomásokon.

A Mol a kártérítési összegből még az elsőfokú eljárás során kivette a helyreállítási munkák idején keletkezett forgalomemelkedést a két töltőállomáson.

A tanács szerint a Mal Zrt. fellebbezése nem volt alapos.

A 2010. október 4-i iszapömlés miatt halált okozó gondatlan közveszélyokozás miatt emeltek vádat 15 ember ellen, de bűncselekmény hiányában az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék tavaly január 28-i határozatában felmentette az összes vádlottat. Másodfokon idén január 23-án kezdődik a tárgyalás a Győri Ítélőtáblán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×