INFORÁDIÓ
2022. január 25. kedd
Pál

üzemanyag

benzinár

jövedéki adó

adó

gázolaj

benzin

Túl alacsony az olajár, ezért drágul az üzemanyag

Infostart

Október elsejétől 3 hónapig biztosan több jövedéki adót kell fizetni az üzemanyagok után, azaz csupán emiatt drágulni fog a benzin és a gázolaj.

A NAV kedden közzétette honlapján, hogy a kőolaj hordónkénti átlagára - amely meghatározza az üzemanyagok jövedéki adójának október elsejétől hatályos mértékét - 45,551 dollár volt a vizsgált időszakban. Az átlagérték számításánál a július 1-jétől szeptember 15-ig tartó időszak valós Brent-olajárait, valamint a jegyzések értékeit veszik figyelembe.

Ez azt jelenti, hogy októbertől emelkedik az ásványolajok jövedéki adója. Az Országgyűlés által júniusban elfogadott új jövedékiadó-törvény ugyanis a kőolaj világpiaci árához köti az üzemanyagok jövedéki adóját. Az új szabályozás szerint, ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár alá süllyed, a benzin és a petróleum esetében a jövedéki adó literenként 5, a gázolajé literenként 10 forinttal emelkedhet. Ha azonban 50 dollár fölé emelkedik a világpiaci ár, az adómértékek visszaállnak a korábbi szintre.

Ötven dollár feletti világpiaci árnál az adó mértéke az ólmozatlan benzin esetében literenként 120 forint lesz, ha azonban a világpiaci ár legfeljebb 50 dollár, akkor 125 forint, míg a gázolajnál a magasabb ár mellett 110,35 forint az adó, az alacsonyabbnál 120,35 forint, az ólmozott benzin és a petróleum esetében pedig 124,20, illetve 129,20 forint.

Falcsik István, az RSM vám- és jövedéki szakértője még a jogszabály életbe lépésekor nyilatkozta azt az InfoRádiónak, hogy a jövedéki-adó mértékének világpiaci árhoz való kötése a költségvetési bevételek miatt fontos a kormányzatnak.

„A jogalkotói indoklás is az volt, hogy kiegyensúlyozottabb, stabilabb legyen a költségvetési bevétel. Ez azt jelenti, hogy amikor az üzemanyag ára alapvetően csökken, akkor nyilvánvalóan a forgalmi adóból, illetve más köztartozásokból is kevesebb folyik be, mivel kevesebb az alapja. Ha csökken a világpiaci ár, csökken az üzemanyag ára is” - indokolta a vám- és jövedéki szakértő.

Vagyis a növekvő jövedéki adó a kieső áfabevételt hivatott pótolni.

Az adómértékek a kőolaj világpiaci árának függvényében negyedévente módosulhatnak, azaz az október 1-jétől meghatározott mértékek az idén már nem fognak változni. A január 1-jétől érvényes adómértékeket 2016. december 22-ig teszi közzé honlapján a NAV.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) korábban közölte: egy esetleges októberi jövedékiadó-emelésnek nem lesz piaci áremelő, inflációs hatása, mivel a fuvarozók és a mezőgazdasági termelők kereskedelmi-gázolaj adókedvezménye is emelkedik.

Kapcsolódó hang

Túl alacsony az olajár, ezért drágul az üzemanyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018