eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Állandósulni látszik a szakemberhiány

Továbbra is inkább felvennének munkaerőt a vállalatok, a Manpower munkaerőpiaci index most is pozitív értéket mutatott - mondta a társaság ügyvezető igazgatója. Dalányi László hozzátette: az viszont árnyalja a képet, hogy a munkaerőfelvétel mögött munkaerőhiány vagy szimpla kapacitás bővítés van.

A Manpower 751 magyarországi munkaadó megkérdezésével készült felmérése szerint a magyar munkaadók 15 százaléka tervez létszámbővítést a következő három hónapban, csupán 5 százalékuk számol elbocsátással, míg 76 százalékuk semmiféle változtatásra nem készül.

A felvételt és elbocsátást tervezők arányának különbségéből meghatározott munkaerőpiaci mutató értéke szezonálisan kiigazítva plusz 11 százalék. A felvételi szándék enyhén csökkent az előző negyedévhez képest, és megegyezik az előző év azonos időszakában mérttel.

Dalányi László, a ManpowerGroup magyarországi irodájának ügyvezetője szerint a magyar munkaerőpiacon állandósulni látszik a szakemberhiány. A legerősebb felvételi kedvet a gyártás területéről jelentették, ahol a mutató értéke plusz 24 százalék. A kereskedelemben a munkaadók csaknem ötöde tervez felvételt, plusz 12 százalékos mutatót jeleztek. A legkevésbé optimista várakozások a köz- és szociális szférában, a közüzemi szolgáltatások, valamint a mezőgazdaság, vadászat, erdészet és halászat területén vannak, ezekben az ágazatokban plusz 4, plusz 3, illetve plusz 2 százalék a mutató értéke.

A gyártás területén mutatkozó magas felvételi kedv Dalányi László szerint azt jelzi, hogy a magyar munkaadóknak egyre inkább számolniuk kell a környező országokban működő konkurenciával. Az e területen működő cégek jelenleg egymástól próbálják elcsábítani a munkavállalókat, a szakemberhiány a versenyképességet veszélyezteti - mondta az ügyvezető.

Bár egyre több munkaadó látja be, hogy a bérek emelése nélkül nincs esélye a munkaerőért folytatott versenyben, a magyar piaci viszonyok és a bérekre rakódó magas közterhek nem teszik lehetővé, hogy regionális szinten is versenyképes fizetéseket ajánljanak a munkavállalóknak. Ez a szakember szerint azért is jelent komoly gondot, mert a gyártás - ezen belül kiemelten az autóipar - húzóágazatnak számít.

A felmérés szerint a következő negyedévben mind a nyolc régió munkaadói növekvő felvételi kedvvel számolnak. A legnagyobb mértékű bővülést a dél- és a nyugat-dunántúli munkaadók várják, itt a mutató plusz 19, illetve plusz 17 százalékon áll. A leggyengébb felvételi kedvet az Észak-Alföldről jelentették, ahol a mutató értéke plusz 1 százalék.

A cégméret szerint a legnagyobb mértékben a 250 dolgozó feletti nagyvállalkozásoknál számítanak létszámbővítésre, ahol plusz 18 százalék a mutató értéke, az 50-249 embert foglalkoztató közepes cégeknél plusz 11 százalék, a 10-49 személyt foglalkoztató kis cégeknél plusz 9 százalék, míg a mikro vállalkozásoknál plusz 8 százalék.

A Manpower globális felmérésében 43 országból közel 59 ezer munkaadó vett részt. A következő három hónapban 42 országban terveznek felvételt, egyedül Brazíliában tapasztalható csökkenés. Nyolc országban mértek nagyobb felvételi hajlandóságot, mint Magyarországon, a legmagasabb értéket Indiában, plusz 32 százalékot, a legalacsonyabbat, mínusz 7 százalékot pedig Brazíliában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×