eur:
394.48
usd:
371
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Így fogadják a Forma-1 új többségi tulajdonosát

A Forma-1 három vezetője is üdvözölte, hogy az amerikai Liberty Media cég lesz a sorozat többségi tulajdonosa.

Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke csütörtökön kifejtette: örömükre szolgál a Liberty Media hosszú távú befektetése, ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy szervezetük nem vehetett részt az előkészítő tárgyalásokon, pedig elvárták, hogy több információt osszanak meg velük.

"Az összes érdekelt féllel meg kellett volna vitatni a megállapodás lehetséges következményeit. Elismerjük a Liberty Media komoly szakértelmét, és azt várjuk, hogy szoros partneri kapcsolatban lehetünk a céggel annak érdekében, hogy továbbfejlessze a Forma-1-et, és a rajongók új generációját nyerje meg a sportágnak szerte a világon" - mondta.

Az amerikai sport-, média- és szórakoztatóipari vállalkozás mintegy 8,5 milliárd dollárért vásárolja fel a világbajnokságot működtető CVC Capital Partnerstől a szükséges részvényeket. A megállapodást a sportág irányító testületének és az európai trösztellenes hatóságnak még jóvá kell hagynia.

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff úgy fogalmazott: azért jó, hogy egy amerikai óriáscég birtokába kerül a nemzetközi sorozat, mert "a digitális világban vannak dolgok, amelyeket megtanulhatunk az amerikaiaktól".

A Forma-1 anyavállalatát az igazgatóság elnökeként Chase Carey vezeti majd, aki a Century Fox ügyvezető alelnökeként és a Sky részvénytársaság igazgatójaként is tevékenykedik.

"Rendkívül csodálom a Forma-1-et, amely a globális szórakoztatóiparban egyedülálló sportág, és az emberek százmillióit vonzza világszerte minden szezonban. Nagy lehetőséget látok benne, hogy a rajongók, a csapatok és a befektetők elégedettségére továbbfejlesszük a sorozatot" - közölte Carey.

A kereskedelmi jogokat birtokló Bernie Ecclestone vezérigazgató lesz, és a bennfentesek várakozásai szerint egyhamar nem is távozik a vezetésből, mert számos fontos információ van a birtokában. A 85 éves sportvezető kifejtette: örül a Liberty szerepvállalásának, és várakozással tekint az együttműködés elé.

A Reuters hírügynökség kommentárja úgy fogalmaz: a tulajdonosváltás az elmúlt évtizedek legjelentősebb háttéreseménye, korszakalkotó változás a Forma-1-ben, ugyanis az európai túlsúlyban lévő sorozat irányítóinak már régóta céljuk, hogy betörjenek az amerikai piacra, és új közönségréteget hódítsanak meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×