eur:
393.85
usd:
367.98
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A pénz sem old meg mindent - így látja a Nobel-díjas

A mindennapjainkat körülvevő párosítási problémákra kíván minél hatékonyabb választ adni tudományos munkásságával a Nobel-díjas Alvin Roth, akinek az idei Neumann-díjat odaítélte magyar diákok egy csoportja.

A Budapesti Corvinus Egyetem Rajk László Szakkollégiumának Neumann János-díját a 2012-ben megosztott Nobel-díjban részesült amerikai tudós, Alvin Roth kapja, aki a kedd esti ceremónia előtt arról is beszélt az InfoRádiónak adott külön interjújában, hogy a pénz közel sem jelent mindent az érzékeny piacok esetében.

„A pénz nagyszerű találmány, a piacokat is segíti, hogy minél több dolgot elérjenek, de azok a piacok, melyek egyedül a pénztől függenek, azok többnyire olyan árupiacok, melyek esetében szinte nem is szempont, kivel üzletelünk. Mindez nem számít, mert tudjuk, hogy mit akarunk megszerezni, és az mellékes, hogy kitől. Egy jól tervezett piacon a pénz majdnem mindent megold, ám elég csak a munkaerőpiacot nézni, itt máris rengeteg más szempontnak is előtérbe kell kerülnie, például tudnunk kell kinek kínálunk munkát” - fejtette ki.

Az egyetemistáktól kapott díjat az amerikai közgazdász nagyra becsüli, hiszen stanfordi tanárként rengetegszer szólít meg diákokat, így ez is egy kiváló visszajelzés számára. A tudós főként olyan eljárásokon dolgozik, ahol különböző javakat pénz használata nélkül lehet elosztani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×