eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

40 százalékkal kevesebb dió lesz idén

Akár 40 százalékkal is elmaradhat az idei diótermés a tavalyi szintektől - közölte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke. Csizmadia György az InfoRádióban kiemelte, hogy több betegség is megtámadta a fákat, és megdőlt az az elmélet is, hogy a diófákat nem kell permetezni.

„Faggyal indultunk tavasszal, illetve más problémákkal, ezért a terméskilátások csak egy közepes termést ígérnek. Az év közbeni időjárás pedig nemcsak a mennyiségen, hanem a minőségen is rontott. A csapadékos időjárás viszont annyit segített, hogy darabosabb, szebb lesz a dió” - mondta Csizmadia György.

Elmondta, hogy a diónak megjelent egy új betegség is, a dióburoklégy, ami csapadékos időben különösen nagy problémát okozhat.

„Megrágja a zöld dió héját, és rossz lesz a minősége, vagy nem is fejlődik ki benne a dió. Emellett gomba- és baktériumproblémák is megjelennek a zöld dión, amik szintén korai érést és kisebb gyümölcsméretet vagy hibás magot okoznak” - közölte a szakember.

Hangsúlyozta: ez az egész országban jelentős, és egyre jelentősebb probléma. Ráadásul az a hit, hogy a diót nem kell permetezni, teljes egészében megdőlt.

A legnagyobb gond az, hogy a szakma is küzd azért, hogy kiderítse, mivel lehet hatékonyan kezelni a problémát.

„Tehát nem csak az a gondunk, hogy létezik ez a probléma, hanem az is, hogy nem tudjuk, mi lenne az a vegyszer, ami jó lenne ellene. Ha pedig van jó vegyszer, arra nincs engedély, hogy használja a termelő. Emiatt igen összetett a probléma” - emelte ki Csizmadia György.

A szakember szerint az idei termésmennyiség nem fogja elérni a tavalyit.

„Nagyon nehéz megjósolni, hogy mennyi dióra számíthatunk, de az elmondható, hogy hektáronként egy-másfél-két tonna dió is teremhetne. Van olyan statisztika is, ami szerint tízezer hektárnyi diófával borított terület van Magyarországon, de ha a termőterületet figyelembe vesszük, inkább egy hektáronkénti fél tonnás átlagtermés jön ki, vagyis összesen 2-3 ezer tonna dió várható. Tavaly 30-40 százalékkal biztosan több termésünk volt” - közölte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×