eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Keresztbe tettek a balatoni vendéglátósoknak idén is!

Balatoni panasz: hiába több a hazai vendég, ha nincs pénzük költeni.

A több településen is tapasztalt „vendégbumm” nem látszik meg a tóparti büfések, éttermesek, kereskedők forgalmán – összegeztek a Kisosz balatoni vendégvárói a balatonszárszói szezonzáró vállalkozói fórumon.

A vízparti sávban 15-30 százalékkal volt gyengébb az üzletek forgalma a tavalyinál, a parttól távolabb hasonló szezont zártak, mint 2015-ben, vagy ha volt is visszaesés, nem ilyen mértékű.

Az időjárás a tavalyinál gyakrabban tett keresztbe az idén, leginkább augusztusban a balatoni turizmusnak és bár meglehet, tovább nőtt a belföldi vendégek aránya, a gyengébb fizetőképességük miatt ebből keveset profitáltak a vendégvárók – elemezték a nyarat a vállalkozók.

Kertész Rezső, a kiskereskedők és vendéglátósok érdekvédelmi szervezetének somogyi társelnöke szerint a vendéglátósok nagyon várják az őket érintő, jövő évtől ígért áfacsökkentést. A Kisosz évek óta szorgalmazza a vállalkozói, különösen a munkabérre rakódó járulékterhek csökkentését is, a családi mikrovállalkozások esetében legalább 8-10 százalékos mértékben.

A Balaton változatlanul időjárásfüggő és hétvége-domináns, péntektől vasárnapig kétszer-háromszor akkora forgalmat bonyolítanak le az üzletek, mint hétfőtől csütörtökig. Ezt a tempót a dolgozók közül sem mindenki bírja, ezt egyesek a választék kurtításával, mások a későbbi nyitással ellensúlyoztak. Júliustól az egyetemisták, főiskolások és középiskolások felvételével javult a helyzet, ám általános gond a gyakorlattal és szakképzettséggel rendelkező dolgozók hiánya.

A zamárdi Szili József úgy látta: a hatvan-hetven évesek és a tapasztalatlan fiatalok dolgoznak, a középkorú generáció Nyugatra vándorolt. Ez azért is probléma a vállalkozók szerint, mert eltűnt az a réteg, amelyiknek tovább lehetne adni a vállalkozásokat.

További részletek a sonline cikkében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×