eur:
393.66
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Gyógyír vagy sem a járulékcsökkentés?

A Szálloda és Étterem Szövetség támogatna egy esetleges járulékcsökkentést, a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács szerint azonban a mezőgazdasági munkaerőhiányra nem jelentene gyógyírt.

A szálloda- és vendéglátóiparból jelenleg 50-60 ezer munkavállaló hiányzik, elsősorban szakácsok, cukrászok és felszolgálók - mondta az InfoRádiónak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Niklai Ákos.

"Különösen a szakácsok hiánya jelentős az országban. Ez főként vidéken időnként már drámai helyzetet teremtett és bizony nagyon nehéz az elvárt minőségben, színvonalon a vendégek igényeit mindenkor kielégíteni" - jelezte az elnök.

Épp ezért Niklai Ákos a nemzetgazdasági miniszter által a hét elején a Magyar Időknek adott interjúban felvetett járulékcsökkentést az első lépésnek nevezte ahhoz, hogy a munkáltatók növelhessék a béreket. Ám úgy látta, hogy ez önmagában nem elégséges, modernizálásra volna szükség az ágazatban.

Kevésbé volt optimista Csizmadia György, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke, mivel a mezőgazdaságban az alkalmi foglalkoztatási bejelentéssel már így is minimálisak a járulékterhek, viszont a gazdák nem találnak idénymunkást a betakarításhoz. Így amellett, hogy megszűnhet a magyarországi málnatermesztés, a munkaerőhiány más gyümölcsök piaci megjelenését is veszélyezteti.

"A szilvának van a vége, a bodza kezdődik nagy lendülettel és aztán a legnagyobb tételt jelentő alma betakarítása is már elindul a napokban. Közel 500 ezer tonna almáról van szó, amit csak kézzel lehet leszedni, tehát itt nem kis létszámra van szükség és a megoldást mindenki keresi. Többen ezt úgy oldják meg, hogy külföldi munkaerőt hoznak, Erdélyből, Kárpátaljáról, de hát ott is fogy a munkaerő, mert mennek nyugatabbra dolgozni" - világította meg a terméktanács alelnöke.  

Vannak zöldségek és gyümölcsök, ahol nem tudnak átállni a gépi betakarításra, mint a paradicsom vagy a szőlő esetén. Ezért Csizmadia György részint a közmunka-program módosításában látta a megoldást, hogy a közmunkások szabadon és rugalmasan vállalhassanak idénymunkát.

Korábban a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, illetve a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége is üdvözölte a járulékcsökkentés felvetését.

Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke úgy fogalmazott: "Ez fontos lépés, örülünk, hogy Varga miniszter úr ezzel egyet ért. De hozzá kell tennünk, ez csak az egyik lépés, ami csökkentheti vagy mérsékelheti az elvándorlást, de a demográfiai folyamatokat és ezzel a munkaerő-hiányt összességében megszüntetni nem fogja".

Rolek Ferenc úgy látta, hogy más-más eszközökkel, de leginkább a közfoglalkoztatottak közül és a költségvetési szférából kellene a versenyszférába irányítani a munkavállalókat. Emellett kulturálisan beilleszthető és szakképzett külföldi munkaerő alkalmazására volna szükség, továbbá a munkahely-teremtő támogatások helyett inkább a hatékonyság-növelő - például az élő munkát kiváltó ipari automatizálási - beruházásokra kellene fordítani a forrásokat.

Az MGYOSZ alelnökének becslései szerint jelenleg 100-200 ezer munkavállaló hiányzik a magyar piacról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×