eur:
393.37
usd:
367.7
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Az idősek mellett marad hely a fiatal munkavállalóknak is

Az időskori munkavégzés bármely szakterületen segíti a munkavállaló egészségének megőrzését csökkentve a depresszió és a demencia kialakulását - ismertette a Nemzetgazdasági Minisztérium kampányát a munkaerőpiacért és képzésért felelős helyettes államtitkár. Simon Attila szerint az idős munkavállalók a fiatalokat sem szorítják ki a munkaerőpiacról.

„A kampányunk arról szól, hogy elvileg minden munkakörben megőrizhető oly módon akár a szellemi, akár a fizikai állapotfrissesség, hogy ezeket a munkaköröket el tudják látni az idősödő munkavállalók” - mondta Simon Attila.

Hozzátette: ennek a felismerése, tudatosítása a kampány fő kiindulópontja, ezt kell mind a munkáltatókban, mind a munkavállalókban rögzíteni.

„Hiszen a kutatások alapján azt lehet mondani, hogy 15 év múlva a teljes munkaerő legalább 30 százaléka az Európai Unióban ebből az 55-64 éves korosztályból fog kikerülni” - indokolta a helyettes államtitkár.

„Egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak – nemcsak a nemzetgazdaság, hanem az európai gazdaság sem –, hogy ne tegyünk lépéseket annak érdekében, hogy ezeket a meg nem nevezett munkaköröket ezek az emberek be tudják tölteni” - fogalmazott.

Hangsúlyozta: nem a már nyugdíjban lévő, 63 év fölötti emberekről beszélünk, hanem az idősödő, tehát az 55 és 64 év közötti korosztályról.

Simon Attila szerint marad hely az idősödő dolgozók mellett a fiatal munkavállalóknak is.

„Ha csak a nagy számokat nézzük, a demográfiai helyzet egész Európában – és így Magyarországon is – olyan, hogy évek óta minden egyes évben többen hagyják el a munkaerőpiacot azért, mert nyugdíjba vonulnak, mint ahányan oda belépnek” - mondta a munkaerőpiacért és képzésért felelős helyettes államtitkár.

Ennek ellenére mindig sokkal magasabb a munkanélküliségi ráta a 25 év alatti, első munkahelyére várók körében – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×