eur:
394.36
usd:
369.63
bux:
65210.08
2024. április 19. péntek Emma

Még jobban felértékelődhet az arany

A Brexit által kiváltott piaci bizonytalanság miatt hosszabb távon jelentős tőke áramolhat aranyba, az egyik fő menedékeszköznek számító nemesfém árfolyama egyre feljebb mehet - prognosztizálja az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt.

Az arany unciájának (1 uncia=31,1035 gramm) ára a brit népszavazási eredmény hírére egészen 1342 dollárig emelkedett, és bár azt követően valamelyest gyengült, július 1-jén, pénteken reggel ismét az 1335 dolláros szintet közelítette. Annak hatására, hogy az angol font árfolyama három és fél évtizedes mélypontra esett vissza, a világ tőzsdéi zuhantak, a befektetők a piaci bizonytalanságok miatt nemesfémekbe, aranyba és ezüstbe kezdték átcsoportosítani pénzeiket.

Az arany euróban számított és angol fonttal szembeni árfolyama jobban emelkedett, mint dollárban kifejezve, aminek az az oka, hogy a vezető devizák között az amerikai fizetőeszköz a fő menedék. Emiatt a sárga nemesfém euróban, illetve angol fontban kifejezett árfolyama több mint három éve nem volt ilyen magas.

Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója úgy vélekedik, a bizonytalanság közepette az aranyba invesztáló tőzsdén jegyzett befektetési alapok állományának már az utóbbi időben megkezdődött növekedése felgyorsulhat, miután a magán- és az intézményi befektetők is fokozhatják aranyvételeiket. Juhász Gergely szerint arra is lehet számítani, hogy a központi bankok is folytatják az arany vásárlását.

Az európai adósságválság alatt az arany ára 12 százalékot erősödött. A mostani kockázatok jóval nagyobbak, ezért tartanak a világ jegybankjai egyre több aranyat a tartalékaik között - jegyezte meg.

A monetáris politikai akciók is támogatják a sárga nemesfém erősödését. Ha a központi bankok további lépésekre kényszerülnének, az nagy valószínűséggel újabb kamatvágásokat hozhatna. A vártnál gyengébb amerikai foglalkoztatási adatok és a gazdasági növekedés lassulását előrevetítő prognózisok a Brexit előtt azt a várakozást keltették a piacon, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed még későbbre tolhatja a kamatemelést, akár az év végére. Nagy-Britannia kilépése az EU-ból ezt a várakozást csak felerősítheti - véli a vezérigazgató.

A Conclude Befektetési Zrt. a fizikai arany, ezüst és más nemesfémek magyarországi forgalmazásának egyik meghatározó szereplője, a befektetési aranypiac árjegyzője.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×