eur:
392.12
usd:
366.44
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Cégen belül kell keresni a hekkert

Gyengének ítélik a cégek üzleti adataik védelmét, illetve a vállalat informatikai biztonságát, mégsem költenek rá többet - derült ki az EY globális felméréséből. A nemzetközi tanácsadó társaság informatikai szakértője azt mondta: a vállalatvezetők úgy gondolják, hogy az alkalmazottak figyelmetlensége és az elavult rendszerek jelentik a legnagyobb kiberbiztonsági kockázatot.

„A cégek most már tisztában vannak azzal, hogy mennyire fontos lenne foglalkozni ezzel a területtel, részben a digitális átalakulás miatti kockázatok, részben pedig az elkövetőkben bekövetkező változások miatt. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a válaszadók körülbelül 90 százaléka úgy ítélte meg, hogy az elmúlt évben és a következő évben nem lesz lehetősége arra, hogy a büdzsét növelje” - ismertette az adatokat Komjáthy Csaba.

„Egy cég informatikai költségvetésének megközelítőleg nyolc százaléka információbiztonsági büdzsé. Ugyan tudják, hogy többet kellene erre költeni, de gyakorlatilag nincs lehetőségük rá” - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a cégvezetők tudják-e, hogy mire kellene többet költeniük, Komjáthy Csaba úgy fogalmazott: magyar vagy régiós tekintetben leginkább az adatszivárgás az egyik prioritás. A megkérdezett válaszadók körülbelül 60 százaléka gondolja azt, hogy erre mindenképpen költenie kell – közölte a kutatás eredményeit az EY informatikai tanácsadója.

„De vannak ellentmondások is a kérdőívre adott válaszokban: míg kockázati szempontból a közösségi médiát nem gondolják nagy kockázatnak Magyarországon, illetve a régióban – szemben a globális válaszadókkal – ennek ellenére több mint 30 százalékuk úgy gondolja, hogy növelni kell a kockázatok csökkentésére vagy megszüntetésére fordított költségeket ezen a területen” - derül ki a felmérés eredményeiből.

Az is kiderült a válaszokból, hogy a cégek egyharmada egészen biztos abban, hogy nem is tudna felfedezni egy ilyen támadást, és tisztában vannak azzal, hogy bizonyos típusú támadások esetén ki sem derülne a számukra, hogy támadás alatt vannak.

Az EY informatikai tanácsadója úgy látja, a cégvezetők lassan elkezdtek azokra a területekre összpontosítani, amelyek igazán fontosak.

„Mivel a válaszok szerint a legtöbb elkövető cégen belüli ember – akár szándékosan, akár véletlenül –, ezért Magyarországon is a nagy cégek közül sokan egyre több időt és energiát összpontosítanak a biztonságtudatosság oktatására”- közölte Komjáthy Csaba.

Ez az első lépés, de emellett a kívülről jövő támadásokat is tudni kell kezelni – tette hozzá az EY informatikai tanácsadója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×